Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mýtná brána v plamenech. Taxa za dálnici k Jadranu rozzuřila dav, házel i kamení

Autor: jer, ČTK - 
31. března 2018
18:20

Zhruba dvě desítky lidí utrpěly v sobotu zranění při protestech proti zavedení mýtného na dálnici na severovýchodě Albánie. Rozzuřený dav, který se střetl s policisty, dokonce nedaleko města Kukës zdemoloval stanici na výběr mýta, informovala agentura AP.

Mýtné albánské úřady zavedly na jedné z dálnic na severu země, která spojuje hranici s Kosovem a jadranské pobřeží. Na protest proti tomu se nedaleko Kalimashského tunelu v sobotu sešlo několik stovek lidí. Původně pokojná demonstrace se ale po čase zvrhla a rozzuření lidé začali házet kameny na policisty a ničit stanici na výběr mýta. Část jí dokonce zapálili, napsala agentura AP.

Podle agentury DPA utrpělo zranění dvanáct protestujících a pět policistů. Agentura AP s odvoláním na ministra vnitra Fatmira Xhafaje uvedla, že zraněných policistů je třináct.

Poplatek za 100 kilometrů k Jadranu

Ministr Xhafaj i premiér Edi Rama násilí odsoudili a slíbili přísné potrestání útočníků. Předseda nejsilnější opoziční Demokratické strany Lulzim Basha vyzval vládu, aby z placení mýta vyjmula lidi žijící v okolí dálnice a celkově snížila výši mýtného.

Nově musí řidič na severovýchodě Albánie platit v přepočtu 63 korun za motocykl, 127 korun za automobil a 570 korun za nákladní vůz. Zpoplatněný je zhruba stokilometrový úsek od kosovské hranice k městu Milot u jadranského pobřeží. Po dálnici podle AP jezdí množství turistů z Kosova k moři. Mezinárodní konsorcium dostalo licenci na výběr mýta na této dálnici na třicet let.

lukim ( 1. dubna 2018 06:32 )

Pro fandaserver - od kdy je Albánie v EU?

fandasever ( 31. března 2018 19:49 )

Albánie, pevná součást EU!! Kdo tyto cikány a zloděje podpořil při vstupu do EU, jak se vedly přijímací rozhovory??

Zobrazit celou diskusi