Tříměsíční labrador Marley se stal obětí týrání dnes již bývalého majitele Jakuba L. (24) z Prachatic před několika týdny. Od té doby čím dál hlasitěji volají chovatelé i ochránci zvířat po tvrdších trestech pro podobné tyrany.

Přes dvě stovky lidí ze všech koutů Česka se i se svými čtyřnohými mazlíčky právě v Prachaticích 20. března sešly při společném venčení, aby na podle nich nízké tresty a jejich špatnou vymahatelnost upozornili. Další setkání, nyní již ohlášená demonstrace, se uskuteční na pražském Václavském náměstí v sobotu 31. března od 16:00 hodin.

Zatímco týraný pejsek Marley je od středy v péči českobudějovické odchytové služby a útulku Animal Rescue, kde se socializuje a doléčuje po fyzických zraněních, organizátoři demonstrací a setkání na podporu zpřísnění zákonů pokračují ve své činnosti.

Podpora od umělců

V programu pro pražské setkání počítají pořadatelé také s vystoupeními několika umělců, mezi nimiž bude například finalista SuperStar Miro Šmajda. Ten podpořil kampaně proti týrání zvířat už v minulosti. „Dále počítáme s účastí řady organizací, které by na Václavském náměstí měly promluvit o různých tématech, jako jsou množírny nebo zvířata v cirkusech,“ řekl Blesk.cz za organizátory Dušan Švestka (26).

Akce nemá za cíl jen dosáhnout co nejtvrdšího potrestání pro Jakuba L. z Prachatic, který by měl do 14 dnů stanout před soudem. „Chceme upozornit na týrání zvířat a zejména psů obecně, těch případů je čím dál víc,“ pokračuje Švestka. I když osud Marleyho všichni nadále sledují, snaží se podobným případům hlavně předejít.