Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velikonoce „slaví“ každý sedmý Čech prací. Za jídlo utratí přes tisícovku

Autor: jer, ČTK - 
30. března 2018
17:15

Dvě třetiny lidí budou Velikonoce trávit doma, 14 procent bude v práci. Na chalupu vyrazí na čtyři dny volna sedm procent Čechů a na cesty se vydá šest procent lidí. Velikonoce slaví více jak dvě třetiny (71 procent) Čechů, častěji pak ženy. Velikonoční koledu pro koledníky nakupuje 59 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu Rondo Data na vzorku 3600 respondentů.

Přes 27 procent lidí uvedlo, že slaví Velikonoce proto, že „jen udržují tradici“, 29 procent slaví tyto svátky rádo a téměř čtvrtina kvůli dětem. Muži nejčastěji odpovídali, že slaví Velikonoce rádi a ženy kvůli dětem.

Častěji Češi pomlázku kupují, a to 38 procent lidí, třetina si ji uplete. Velikonoční vajíčka barví 62 procent lidí. Do kostela o Velikonocích chodí 15 procent Čechů, kteří svátky slaví.

Češi utratí před Velikonocemi za potraviny v průměru 1140 korun. Téměř každá druhá pražská domácnost si peče mazanec, zbytek republiky si naopak raději připraví velikonočního beránka. Mezi nejoblíbenější tradice patří barvení vajíček a velikonoční výzdoba domácnosti. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro obchody Albert.

Dvě třetiny domácností v Česku na Velikonoce barví vajíčka a zdobí si domácnost velikonočními dekoracemi (63 procent). Na Karlovarsku a Plzeňsku barví vajíčka dokonce devět domácností z deseti, naopak v Moravskoslezském kraji to není ani každá druhá domácnost (42 procent). K nejčastěji dodržovaným velikonočním zvyklostem patří tradiční koleda s pomlázkou, kterou dodržuje 41 procent lidí a pečení beránků (43 procent) a mazanců (36 procent).

Znovu se podle průzkumu obnovuje tradice pečení jidášů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi