Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi vydali ruského hackera Nikulina do USA. „Snad jsou u Zemana lékaři,“ zaryl Pehe

Autor: kal, ČTK, simao - 
30. března 2018
14:15

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin v noci na Velký pátek odletěl z Česka do Spojených států. Oficiálně to už potvrdilo i české ministerstvo spravedlnosti, kterému šéfuje Robert Pelikán (ANO). O hackera mělo přitom velký zájem Rusko, za jeho vydání do Moskvy opakovaně lobboval i český prezident Miloš Zeman. Podle Nikulinova advokáta je rozhodnutí Pelikána o vydání na hraně zákonnosti. Mohl prý ještě podat opravné prostředky a ministrův postup chce prověřit.

Nikulina do USA dopravil letoun amerického ministerstva spravedlnosti, který Spojené státy podle leteckých webů používají k transportu vězňů. Letadlo typu Gulfstream V podle webu flightaware.com přistálo v Praze v sobotu 24. března, na Velký pátek v 0:06 odletělo do Manassasu nedaleko Washingtonu, kde přistálo v 9:05 českého času.

„Ministerstvo spravedlnosti potvrzuje vydání ruského občana J. Nikulina do USA, k realizaci došlo v noci,“ uvedla v pátek mluvčí resortu Tereza Schejbalová. S informací nejdřív přišel web iRozhlas.cz s odvoláním na tři své zdroje.

Nikulin byl na Pankráci od podzimu 2016

Policie v Česku zadržela Nikulina v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, do svého odletu byl v pankrácké věznici v Praze. Že nemá nárok na azyl v Česku, potvrdil pravomocně v březnu soud.

Video  Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou  - Policie ČR
Video se připravuje ...

O jeho vydání mělo zájem i Rusko, a to kvůli internetové krádeži. Konečné rozhodnutí bylo na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který v únoru řekl, že prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA.

Ovčáček: Netradiční postup vlády

„Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu,“ reagoval na vydání Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.  

Krok ministerstva však naopak kvituje i opozice. „Oceňuji, že ministr Robert Pelikán nepodlehl nemístnému tlaku prezidenta Zemana, kancléře Mynáře a dalších lidí z Hradu, aby byl Nikulin vydán do Ruska, a rozhodl o vydání tohoto hackera do země, vůči které se dopustil trestné činnosti,“ vzkázal taktéž na Twitteru předseda TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Drahoš: Tahle země není Putina

Také poražený prezidentský kandidát Jiří Drahoš si pochvaluje rozhodnutí o vydání Nikulina do USA a nikoli do Ruska. „Oceňuji, že Robert Pelikán nepodlehl tlaku Hradu a umožnil Nikulinovo vydání do USA. Jde o důležité gesto směrem k našim spojencům, že se - stejně jako my na ně - mohou i oni na nás spolehnout,“ uvedl na Twitteru a přidal hashtag #TahleZeměNeníPutina.

„Vydání hackera Nikulina do Spojených států kvituji, je to správné rozhodnutí, Česko potvrdilo, kdo jsou jeho spojenci,“ souhlasí i europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Pehe: Snad má Zeman v blízkosti lékaře

„Je-li to pravda, doufám, že v blízkosti pana prezidenta je několik lékařů, aby ho klidnili,“ uvedl na Twitteru politolog Jiří Pehe.

Video  Zeman o zdraví: Jsem obluda, ale na infuze nechodím. Schody ke klenotům jsem nevyšel  - Blesk Zprávy a David Neff / MAFRA / Profimedia
Video se připravuje ...

V polovině března Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Nikulinova vydání do USA i Ruska. Odklad měl trvat, dokud ÚS nerozhodne o Nikulinově stížnosti. O několik dní později pak pražský městský soud potvrdil, že Rus nemá nárok na humanitární azyl v ČR.

Nikulin byl od zadržení ve vazbě, údajně se přitom dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016. Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Vydání hackera v Česku řešil i třetí muž USA

O situaci kolem Nikulina se mluvilo tento týden i ve Sněmovně. Šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan při své návštěvě Česka uvedl, že věří, že ČR Nikulina skutečně vydá Spojeným státům. Ryan uvedl, že o případu mluvil během schůzek se svými českými kolegy. Dodal, že Washington nechce nic jiného než dodržení zákonů.

„České zákony o extradici jsou velmi jasné, naše zákony jsou taky velmi jasné. Pokud tyto zákony budou dodrženy, pak máme všechny důvody věřit a očekávat, že pan Nikulin bude vydán do Spojených států,“ řekl Ryan. Odmítl, že během své návštěvy by se pokoušel vyvíjet nátlak na české představitele.

Video  Třetí muž USA promluvil v Česku o Nikulinovi. Vydání do Spojených států očekával  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 31. března 2018 22:24 )

Janadruhou mela jste neco osobne do cineni s nasi justici ze placate takove blbosti?

karkulka_z_lesa ( 31. března 2018 11:00 )

ten ceskej národ jak byl, jak je a jak zustane: vzdy musí nekomu lízt do perdele... rakusákum, rusákum, ted americe....národ bez pátere a lasky jak k sobe, tak i k ostatním....

vlasok ( 30. března 2018 22:33 )

Vo Francúzsku dnes postrelili novinára a zabili jeho ženu. Vraj ide o politicky motivovaný útok. Som zvedavý, kedy začne Európsky parlament posielať do Francúzska vyšetrovacie komisie. Francúzski opoziční europoslanci budú zrejme od rána do večera kydať na svoju vlasť. Macrón stopercentne padne. V uliciach budú státisíce. Exprezident Chirac označí Francúzsko za čiernu dieru, francúzska opozícia začne zvolávať každodenné tlačovky a žiadať pád vlády, médiá budú hovoriť o Francúzsku ako o mafiánskom štáte. A Manfred Weber z Európskeho parlamentu bude požadovať odvolanie francúzskeho ministra vnútra. Toto všetko sa určite stane. Jedine, že by nie... Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo a očakávam, že každý v Európe bude pociťovať zhruba rovnakú starosť o slobodu médií vo Francúzsku, ako ju pociťoval v prípade Slovenska - nuž tak uvidíme, či náhodou zase výnimočne nezaúraduje dvojitý meter 😕 Ďalší útok na slobodu tlače: Novinára v exile vo Francúzsku postrelili, jeho ženu zabili! Neznámy páchateľ v piatok postrelil a vážne zranil azerbajdžanského novinára žijúceho vo francúzskom exile, streľbu na predmestí francúzskeho mesta Toulouse neprežila… CAS.SK Páči sa mi to Zobraziť ďalšie reakcie Zdieľať 336336 205 zdieľaní Komentáre Zobraziť 40 ďalších komentárov Ladislava Ožvoldová Ladislava Ožvoldová Išlo o vraždu novinára - ale tým podobnosť s našou tragickou udalosťou končí. Azerbajdžanec určite nedhaľoval pochybné praktiky francúzkej vlády, ale svojej krajiny. Politický motív možno, ale s inými koreňmi.Vystrájanie opozície u nás bolo odsúdeniahodné, ale občianska angažovanosť na námestiach je zárukou prevetrania temných kútov politiky. 5 Spravovať Páči sa mi toZobraziť ďalšie reakcie · 1h Ladislava Ožvoldová odpovedala · 8 odpovedí · 5 min Martin Glváč Martin Glváč Netreba vyrobit adekvatne odznaky? Ci tam netreba? Ake su navrhy? Davajte tipy! Pomozem 8 Spravovať Páči sa mi toZobraziť ďalšie reakcie · 50 min · Upravené Anton Mošať odpovedal · 2 odpovede Vla

salto ( 30. března 2018 20:28 )

Sakra, tobě to v tý hlavě šrotí . Jo a jsou velikonoce, tak si nezapomeň převlíknout proscané tepláky

marmat ( 30. března 2018 20:17 )

Provokatéři ze ZDENEKKFAMILY prožívají peklo - něco mezi menopauzou a impotencí bez viagry...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa