Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spoušť a zkáza: Hasiči natočili první záběry interiéru vyhořelého nákupního centra

Autor: ana - 
28. března 2018
17:29

První záběry z vnitřku vyhořelého nákupního centra v sibiřském městě Kemerovo mluví za vše. Snímky ukazují, jak ničivý požár byl. V troskách se stále nachází ostatky lidských těl. Většinu lze identifikovat pouze pomocí DNA.

Požár, který se rozhořel v neděli odpoledne ve třetím patře obchodního centra v centru města Kemerovo, má zatím na svědomí 64 obětí, z toho 41 dětí. Ty zůstaly uvězněné v zamčených kinosálech. Přesný počet obětí však zatím není známý. Pohřešují se další desítky lidí. Z videa kinosálu jde hrůza.

Zamykání kinosálu je zde běžné

Podle ruských webů není v zemi zdaleka výjimkou, že se dveře kinosálů během představení zamykají. Provozovatelé se tak brání příchodu diváků bez vstupenek po začátku filmu. Pozůstalí nyní žádají tvrdé potrestání viníků, někteří z nich volají i po odstoupení prezidenta Putina. 

Manažerka kemerovského nákupního střediska Zimňaja višňa Naděžda Sudděnoková stanula před soudem, čelí obvinění z nedostatečného zajištění bezpečnosti centra. Za stejný prohřešek je souzen také Alexandr Nikitin, který zodpovídal za systém požární bezpečnosti.

Nalezené mobilní telefony

V troskách domu vojáci a hasiči našli i mobilní telefony. Pokusí se pomocí speciálních technik zajistit poslední hovory pozůstalých.

Ve středu začaly v sibiřském Kemerovu pohřby prvních obětí, úřady zatím vydaly přes dvacet těl, která se podařilo identifikovat. Velkou část ohořelých obětí bude možné identifikovat jen s použitím analýzy DNA.

K pohřbení bylo podle ruských médií vydáno zatím 13 těl. V kemerovských chrámech se připravují zádušní mše, před vchody se tvoří dlouhé fronty, lidé přinášejí květiny a plyšové hračky. Rodinám pozůstalých pomáhají sociální pracovníci a psychologové.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání