Návštěvníci si na výstavě budou moci prohlédnout opravdu unikátní předměty, se kterými jsou spjaty i významné osobnosti a zpravidla i silné příběhy. Kromě dvou Nobelových cen absolventů Univerzity Karlovy bude k vidění například vlajka studentské legie z roku 1945, kterou využívali mladí lidé během Pražského povstání.

„Velkou radost máme z Nobelovy ceny pro manžele Coriovy, kterou se nám podařilo získat z USA. Jsou to absolventi pražské německé univerzity, kteří v roce 1947 obdrželi cenu za lékařství,“ uvedl kurátor výstavy Jakub Jareš.

K vidění bude i školní mikropočítač TEMS 80-03A, který vyráběl podnik Tesla. Řada mladých techniků, matematiků a fyziků využívala při svých studiích právě tento malý a přenosný počítač.

Palachova aktovka

Historickým unikátem výstavy, mimo jiných, je aktovka Jana Palacha, do které mladý student historie 16. ledna 1969 uložil svůj dopis podepsaný jako „Pochodeň č. 1“. Brašnu měl v ruce ještě krátce předtím, než se před budovou Národního muzea na Václavském náměstí polil benzinem a zapálil na protest proti režimu, okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy, i proti letargii občanů, kteří proti bezpráví nic nedělali.

Výstava nabídne zajímavé exponáty. Například školní školní mikropočítač TEMS 80-03A.
Autor: Michal Protivanský

Jan Palach chtěl varovat vrcholovou politiku před dalšími ústupky a povzbudit veřejnost k odhodlání bránit státní suverenitu a demokratické formy vlády,“ uvedl pro Blesk.cz již dříve Ondřej Felcman z Historického ústavu Univerzity Hradec Králové, jeden z předních odborníků na tematiku Pražského jara a normalizace. Chtěl vyburcovat společnost, nést to světlo ve tmě, za kterým by lidé šli.“

Od kdy do kdy?

Výstava Karlovy univerzity začne ve čtvrtek 10. května. Probíhat bude v Křížové chodbě Karolina na Ovocném trhu 5. Výstava se veřejnosti otevře denně od 10 do 18 hodin. Vstupné bude zdarma.

Den otevřených dveří Karolina

Vyjma výstavy ke sto letům republiky si univerzita připomene i jubileum své vlastní existence. V sobotu 7. dubna se otevřou dveře jejího nejstaršího sídla Karolina, ve kterém si zájemci budou moci prohlédnout reprezentativní prostory, i místa, kam se veřejnost běžně nedostane. Například jeden z vnitřních dvorů, kde kdysi byla vystavena rakev s ostatky Jana Palacha. Akce bude probíhat od 10 do 17 hodin.

Fotogalerie
13 fotografií