Zlatým hřebem největších oslav konce II. světové války v ČR je již tradičně jízda historické vojenské techniky. Do konvoje, který mimořádně pojede dvoukilometrovou trasu do centra města již v sobotu 5. května, se zapojí 200 kusů techniky.

„Ve vzduchu jej doprovodí slavný Spitfire, stíhačka britského královského letectva, a americký Harvard, který sloužil k výcviku nových pilotů v Texasu,“ řekl náměstek primátora Martin Baxa.

V cíli konvoje, na náměstí Republiky, se budou moci návštěvníci setkat s americkými a belgickými veterány. Z USA účast zatím potvrdili George Thompson, James Duncan a, pokud mu zdraví dovolí, i Earl Ingram. „Z Belgie pak přijedou Louis Gihoul, Michel Gilain a Hubert Rauw,“ vyjmenoval Baxa.

Těšit se mohou návštěvníci i na dobové vojenské kempy. „V parku za obchodním centrem Plzeň Plaza se rozloží vojenské tábory 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády. K vidění tady bude i polní letiště s dvoumístným průzkumným letadlem Piper L4H a tábor RAF britského královského letectva,“ uvedla Jana Komišová z Odboru prezentace a marketingu.

Život v táboře 2. Pěší divize a život civilistů přiblíží kemp v prostoru U Zvonu, vedle Křižíkových sadů a Proluky. Camp Raiders s expozicí americké pěchoty bude mít své stanoviště před kulturním domem Peklo. V něm bude otevřené muzeum Patton Memorial Pilsen s více než tisíci exponáty a fotografiemi vztahujícími se k americké armádě a událostem 2. světové války.

 Součástí slavností bude i kulturní program. Jeho hlavní část na náměstí Republiky zahájí v pátek 4. května americký The Count Basie Orchestra, o jehož kvalitách vypovídá celkem 18 cen Grammy.

Následovat bude folkové sobotní odpoledne a neděle bude patřit Hrádeckému Big Bandu, kapele St. Johnny Blues a Mydy Rabycad. V Křižíkových sadech oživí vojenské ležení folklor, swing, scénky s komentářem či ukázky módy a na pódiu amfiteátru za obchodním centrem Plzeň Plaza se představí folkoví a country muzikanti.

Slavnosti svobody doprovázejí i vzpomínkové akty u jednotlivých památníků a speciální akce, například 3. května Plzeňské rozhovory II na téma 100 let česko-amerických vztahů s podtitulem Co nás spojuje. Oslavy zakončí vzpomínkové setkání u památníku Díky, Ameriko!, kterému se po dvou letech vrací jeho původní podoba.

 

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody 2017 projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí. Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.

Fotogalerie
40 fotografií