Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Třetí muž USA bere děti mimo Prahu. Má šanci být další prezident, míní exdiplomat

Autor: ČTK, simao - 
28. března 2018
12:18

Třetí muž USA po prezidentovi Trumpovi a viceprezidentovi Penceovi Paul Ryan po přijetí premiérem Andrejem Babišem (ANO) a projevu na mimořádné schůzi Sněmovny zvolňuje svůj program - a setkání s politiky střídají rodinné radovánky. Ryan českým novinářům sdělil, že chce svým dětem ukázat z ČR více, než jen Prahu, kterou si však s manželkou Jannou zamilovali. A tak jeho návštěva pokračuje v ryze soukromém duchu.

Po návštěvě Prahy se předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan s rodinou vydá i na další místa v České republice. Během prvních dvou dní svého pobytu v ČR se Ryan setkal s politickými představiteli, dál bude jeho program soukromý. Nesešel se pouze s prezidentem Milošem Zemanem - zájem by měl, ale z Hradu pozvánka nepřišla. A Ryan to dál neřeší, stejně tak netuší, jestli někdy pozvou Zemana do Bílého domu.

Budoucí prezident USA?

Právě Ryan tam přitom měl už jednou sám našlápnuto. V roce 2012 byl kandidátem na viceprezidenta, ale Mitt Romney prohrál volby s Barackem Obamou. Pro Ryana by to nemusela být konečná v jeho snu. Dokonce by se prý mohl stát i příštím prezidentem. „Vůbec bych se nedivil, kdyby se Paul Ryan ucházel o pozici prezidenta Spojených států,“ uvedl Lidovým novinám bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář.

Ryan ve svém sněmovním projevu chválil i nového velvyslance USA v Česku Stephena B. Kinga, který je jeho „celoživotním přítelem“. Byl ostatně šéfem jeho kampaně. Do Prahy mu Ryan přivezl americkou vlajku, která donedávna vlála nad Kapitolem.

„To je skvělá zpráva, máme tu velvyslance, který je přímo napojen na třetího nejvýznamnějšího představitele USA, který má navíc nesporně veliké ambice,“ dodává Kolář.

S rodinou míří mimo Prahu

Ryan s rodinou přiletěli na ruzyňské letiště v neděli. Vystoupil v Poslanecké sněmovně a Senátu a zúčastnil se také debaty se studenty. „Chceme, aby naše děti poznaly Českou republiku a naučily se tady i něco o evropské historii,“ řekl.

Ryan po přijetí ve Sněmovně uvedl, že s manželkou v Praze již byli a město si zamilovali. Osmačtyřicetiletý politik dodal, že chce s Českem seznámit i své děti. „Se ženou jsme Prahu poprvé navštívili v roce 2007 a zamilovali jsme si ji,“ řekl Ryan. Dodal, že jeho manželka Janna Christine byla v Praze krátce po sametové revoluci v roce 1990. „Chtěli jsme sem přivézt i naše děti. Myslíme si, že je to krásná země s krásnými městy,“ dodal s tím, že v rámci dalšího programu pojedou i na výlety mimo Prahu.

60 Ryanů na kilometru čtverečním

I během svého sněmovního projevu se však Ryan pozastavoval nad krásami Prahy. „Je báječné být zde v Praze v tomto inspirujícím městě sta věží,“ říkal. „O České republice se často mluví jako o srdci Evropy. Podobně já pocházím z Janesville z Wisconsinu, což je malé dělnické městečko v srdci Ameriky,“ říkal Ryan, který má s manželkou Jannou, úspěšnou právničkou, tři děti - dva syny a dceru.

„Vychováváme naše děti v podstatě ve stejné části ulice, kde já jsem vyrůstal. Můj pradědeček James Ryan přijel až z dalekého Irska, bylo to někdy v roce 1850. K dnešnímu dni ve Wisconsinu žije nějakých 60 bratranců a sestřenic Ryanů a všichni žijí na jednom čtverečním kilometru,“ přiblížil před poslanci své rodinné poměry. 

Ryan má kořeny v Irsku, ale také v Německu. Připomněl však, že do USA odcházeli i čeští emigranti. „Racin, což je městečko, které já mám tu čest zastupovat, tomu se říkalo Český betlém. Dokonce první české noviny, které byly vydávány ve Spojených státech, byly české. I první starosta městečka Racin byl Čech,“ podotkl.

marmat ( 28. března 2018 22:49 )

BUDETE S TROUTO NENÁVISTÍ VYPADAT PŘÍŠERNĚ.....BRZY

taupan ( 28. března 2018 19:23 )

Chce jim ukazat jak bělošská země bezpečná. V Usa nemůžete nikam chodit pěšky ,aby vás nejaký černoušek neodpráskl.

frogL ( 28. března 2018 14:40 )

Bude lepší prezident než co tam je dnes. Zbrklý Trump.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa