„Po této službě je poptávka. Když například přišla matka se dvěma dětmi a potřebovala nový občanský průkaz pro sebe a pro děti nové pasy, bylo dost komplikované vyřídit vše najednou a rodina se nevyhnula čekání u jednotlivých přepážek. Nová služba by tento problém měla vyřešit,“ vysvětlil primátor Martin Zrzavecký.  

Rodinné přepážky jsou zatím k dispozici v prvním patře budovy na náměstí Republiky 16, a to vždy v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin. Děti budou mít v prvním patře k dispozici i malý dětský koutek, jehož zařízení chce úřad postupně doplňovat.

Úředníci také apelují na zájemce o vydání nových dokladů, aby nenechávali vše na poslední chvíli. „Nový cestovní doklad si mohou nechat vyhotovit i několik měsíců před koncem doby platnosti toho stávajícího. Pokud jim tedy končí platnost pasu v létě, je nyní ideální doba pro vyřízení nového,“ řekla Lenka Dupalová z Úřadu správních agend.      

Služba i nově upravený objednávací systém již funguje. Lidé se mohou objednat prostřednictvím internetu ZDE, kde ve výběru služby zatrhnou políčko Rodiny s dětmi – Občanské průkazy nebo Rodiny s dětmi – Cestovní pasy. Možné je i telefonické objednání v Kontaktním centru na telefonním čísle 370 831 111. Pokud si ale zájemci předem nezamluví termín, existuje riziko, že mohou čekat delší dobu, než na ně přijde řada.   

VIDEO: Na cestu do Chorvatska stačí občanka.