Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Moskva je vinna v kauze Skripal, řekli Britové velvyslancům. „Fiasko,“ bouří Rusové

Autor: ČTK, AKu - 
28. března 2018
09:51

Britské velvyslanectví v Moskvě uspořádalo v úterý prezentaci pro zástupce zhruba osmdesáti ambasád, na níž prezentovalo poznatky Londýna ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Ten byl spolu se svojí dcerou Julií otráven počátkem března v Británii armádním jedem novičok. Dokument předložený diplomatům zveřejnil v plném znění list Kommersant. Ruské ministerstvo zahraničí označilo prezentaci za fiasko.

Podle Kommersantu byly informace poskytnuté diplomatům shrnutím již známých skutečností s jedinou důležitou výjimkou: zatímco dosud Londýn označoval vinu Ruska za velmi pravděpodobnou, nyní tvrdí, že Moskva je „vinna bez sebemenších pochyb“. Americký velvyslanec v Moskvě Jon Huntsman označil šestistránkovou prezentaci za velmi přesvědčivou, napsal ruský deník.

Britský dokument obsahuje chronologii útoku na Skripala a jeho dceru Julii, které 4. března našla britská policie v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém Salisbury. Popisuje látku novičok a uvádí seznam nepřátelských aktů Ruské federace za posledních dvanáct let.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na Facebooku označila britskou prezentaci za fiasko. „Na základě těchto šesti stránek se rozhodli o odpovědnosti cizího státu za chemický útok,“ napsala mluvčí.

Huntsman listu Kommersant řekl, že prezentace, jejíž podklady zástupci zahraničních ambasád obdrželi, přesvědčila britské spojence o nutnosti být ve Skripalově kauze s Londýnem solidární. USA v reakci na aféru kolem bývalého ruského agenta vyhostily ze země 60 ruských diplomatů.

Vyhoštění Rusů z diplomatických misí v USA následovalo nedlouho poté, co Spojené království na údajný ruský útok odpovědělo vypovězením 23 ruských diplomatů. Celkem pak k dnešnímu dni 27 států světa vyhostilo 144 ruských diplomatů, z bruselského sídla NATO musí odejít dalších sedm akreditovaných Rusů.

Lucembursko se dnes podle agentury Bloomberg rozhodlo v souvislosti s kauzou Skripalových povolat z Moskvy svého velvyslance ke konzultacím.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

hanka666 ( 28. března 2018 13:49 )

Hele angláni s amíkama, koukněte se do skladů, co všechno jste z Ruska v 90.letech ukradli. Já myslím, že se tam toho najde dost, včetně chemických zbraní. A laskavě objasněte, kdo sestřelil to letadlo. Moc dobře to víte, měli jste tam satelit, vy ostatně víte úplně o všem, co se na zemi šustne. Zase nějaká provokačka, a má to myslím co do činění i se Sýrií a Iránem. Tam tak vlítnout, to by se vám líbilo. Vaše doby se chýlí ke konci, sv i ně jedny.

Milann ( 28. března 2018 12:11 )

Jestli to je plyn tak to má na svědomí ten zachránce.

ivoadler ( 28. března 2018 11:32 )

Aféra Skripal je další krok na cestě ke 3. světové válce. A my volové se na tom podílíme. Určitě z toho budeme profitovat.

jana999 ( 28. března 2018 11:25 )

neskočí, oni to vědí všichni ale jsou připojeni na cecík a jak se říká po mně potopa, hlavně, že já budu mít pohodlný život, taky už si staví protiatomový kryty, jen aby měl na ně kdo dělat, až z toho krytu vylezou

gabreta ( 28. března 2018 11:13 )

Co se týká jistoty, tak ta jediná a stoprocentní je, že nás spojenec Anglie, prodala v Mnichově Ádovi!! Všechno ostatní kolem ní, jsou jen dohady a konstrukce!!

Zobrazit celou diskusi