Huňáči teď budou ještě nějaký čas shazovat. „Když se v přírodě probudí, taky nenajdou hned něco k snědku, jen nějaké mršiny po zimě. Nabírat začínají až v létě a na podzim přecházejí do fáze přežírání, aby si vytvořili tukové zásoby, díky kterým vydrží zimní spánek, kdy nepijí a nepřijímají potravu,“ uvedl chovatel velkých šelem Václav Trejbal.

Brtníci jako všežravci si pochutnávají v plzeňské zoo na ovoci, pečivu a rybách. „Krmnou dávku tvoří sezonní ovoce, jablka, mrkev. Tukové zásoby si tvoří z rostlinné složky a glycidů, pekařských a cukrářských výrobků,“ vysvětlil Trejbal.

Medvěd Pišta (37), nejstarší z huňatého kvarteta, je několikanásobným rekordmanem. „Je nejstarším savcem v plzeňské zoo a podle dostupných informací i nejstarším brtníkem u nás,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba s tím, že medvědi hnědí se dožívají v průměru do 30 let.

Medvědí senior žije v Plzni od roku 1981. Nejprve obýval klec nedaleko hlavního vchodu do zahrady, před dvaceti lety se přesunul do nového hektarového výběhu. „Ten nyní spolu s ním obývají jeho příbuzní, mladší bratr Miky (25) a večerníčkoví sourozenci Honzík a Eliška (oba 15), ti jsou jeho neteř a synovec,“ vypočetl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Medvěd hnědý je největší evropskou šelmou. Je též nazývaný brtník, podle staročeského názvu dutiny stromu, odkud vybíral včelám med. U nás ve volné přírodě nežije od konce 19. století.

Fotogalerie
10 fotografií