Obrovská rána, až řinčela okna – tak popisují zaměstnanci chemičky okamžik, kdy ve čtvrtek minulý týden dopoledne k výbuchu došlo. Vybuchla nádrž na pohonné hmoty, která byla několik let mimo provoz. Právě ji čistilo několik dělníků, zaměstnanců dodavatelské firmy. Šesti z nich se bohužel tragédie stala osudnou – přišli o život.

Podle krizového centra Kralup nad Vltavou je pravděpodobné, že některý z nich nedodržel stanovený technologický postup. „Až skončí vyšetřování policie a naší interní vyšetřovací komise a budeme vědět, jak k nešťastné události došlo, přijmeme odpovídající opatření a to samé budeme vyžadovat od partnerských společností. Již nyní jsme je vyzvali k opakovanému proškolení svých pracovníků a my sami zvýšíme kontroly dodržování všech předpisů pro práci v areálu,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Škoda je podle něj do 30 milionů korun.

Čtvrteční výbuch v Kralupech je jednou z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let. Rumunské ministerstvo den po výbuchu uvedlo, že pět obětí výbuchu byli rumunští občané – ti podle vyšetřovatelů stáli na nádrži a exploze je katapultovala. Vybuchlá nádrž sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii. Externí dodavatelé pracovali na jejím případném uvedení do provozu.

Co rok, to havárie

Informaci o odhadované výši škod přinesly Lidové noviny, které napsaly, že v poslední době co rok, to havárie v Unipetrolu. „Loni v prosinci postihl výbuch a požár část jeho areálu v Záluží-Litvínově, předloni nehoda zcela vyřadila z provozu na pět měsíců rafinerii Kralupy a rok předtím zastavil výbuch provoz etylenové jednotky v chemičce v Litvínově a sousední rafinerie kvůli tomu skoro na rok musela omezit provoz,“ připomněl list.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Roční kapacita obou tuzemských rafinerií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinerii připadá 3,3 milionu tun.

 

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí. Jan Doležal

Fotogalerie
20 fotografií