Toho, že od politiky utíká do kultury, se Moravec nebál. Starosti mu ale dopředu dělalo právě to, aby přímý přenos nepřetáhl. Dokonce už na generálce všechny účinkující prosil o rychlost a stručnost. Dokonce prý narážel i na letošní předávání Oscarů a podobně jako Jimmy Kimmel (50) nabízel odměnu tomu, kdo bude mluvit nejkratší dobu.

Někteří ocenění se toho drželi a báli se říct víc než dvě slova. Ovšem čáru přes rozpočet moderátorovi nakonec udělal držitel zvláštní ceny Kolegia za celoživotní dílo Jiří Srnec (86). Legendární hudebník, režisér, výtvarník a nositel medaile Za zásluhy si usmyslel, že na jevišti rozebere celý svůj život. Několikrát zmiňoval, že má sedm dětí a několikrát se oženil. Minule to prý ale bylo naposledy a stávající manželku už vyměnit nehodlá.

V rámci proslovu hodnotil i politiku a vzpomínal na minulý režim. „Nikdy bych neemigroval, i když bylo mnoho příležitostí,“ prozradil umělec, který objížděl svět a všude se naši zemi snažil proslavit. Také prozradil, že mu »Žena za pultem« Jiřina Švorcová (†83) nabídla vlastní divadlo výměnou za to, že vstoupí do strany KSČ, což odmítl. Srnec dál mluvil a mluvil a nenechal se rozhodit ani tím, když se ho moderátor snažil usměrňovat. Vždy začal znovu vyprávět, i když často úplně z jiného konce.

Mezitím čas plynul a režisér Roman Petrenko (53) si v přenosovém voze rval vlasy. Křičel na Moravce do sluchátka a ten se několikrát marně snažil řečníka přerušit. „Budu vás muset poprosit, abyste to ukončil,“ požádal Srnce. Ten se obrátil zpět k mikrofonu a rebelsky prohlásil: „Nebojte, já to ještě neukončím.“

Fotogalerie: Ceny Thálie 2017: Ocenění získali Rocky…
70 fotografií

Moderátor byl v koncích. „Mám k Jiřímu Srncovi velkou úctu,“ svěřil se po skončení přenosu Moravec. „Ale cítím se, jako bych složil pět tun uhlí. Přiznám se, že jsem se pak dával půl hodiny v šatně dohromady,“ dodal. Přitom měl vlastně štěstí v neštěstí. Čas určený Tháliím sice takzvaně »přetekl« o celých 19 minut, jenže stačilo dalších 60 vteřin a Moravce a režiséra by podle pravidel televize neminula pokuta! Hranice je totiž právě 20 minut.

VIDEO: Také Ondřej Kepka se za moderátora modlil. Sám si podobnou věc už zažil na vlastní kůži…

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Kepka o Tháliích Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
38 fotografií