Záchranáři museli bezprostředně po útoku nejvážněji zraněnou ženu (33), které chemikálie zasáhla obličej a dekolt, letecky převézt na specializované pracoviště do Prahy.  „Pacientka je ve stabilizovaném stavu,“ uvedla mluvčí pražské vinohradské nemocnice Hana Vránová.

Další dva zasažení kyselinou, muži (39 a 26), skončili na urgentním příjmu v plzeňské fakultní nemocnici. Jeden je ve stabilizovaném stavu, druhého ale museli po ošetření také transportovat do vinohradského popáleninového centra. „Pacient leží na standardním oddělení, má zasaženo osm procent povrchu těla, jedná se o nerozsáhlé poleptání kyselinou, jeho stav je stabilizovaný,“ doplnila Vránová.

Co se stalo?

Žíravinovému útoku předcházela potyčka, během které byl jeden z mužů v klubu zraněný na hlavě.  Poté žena (46), údajně prostitutka, chrstla na další dva muže a ženu nejspíše kyselinu. „Konkrétní složení zjistíme až z výsledků expertiz,“ řekla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Je v cele

Útočnice se chemikálií sama lehce zranila, po ošetření v nemocnici skončila v policejní cele. „Byla vyslechnuta, obvinění zatím nepadlo,“ uvedla Burešová. Čeká se i na to, co řeknou o incidentu poleptaní. „Ti, s ohledem na zdravotní stav, nebyli ještě všichni vyslechnuti,“ dodala Burešová.

Byli to Češi

Noční klub, kde se incident odehrál, sídlí na Americké třídě nedaleko zastávky hromadné dopravy již léta. „Chodí tam cizinci, Mongolové, Rumuni, Bulhaři,“ řekl Blesku jeden z místních. „Všichni zúčastnění byli Češi,“ uvedla Burešová s tím, že nešlo o teroristický čin. Dům, ve kterém klub sídlí, vypadal v neděli jako po vymření. Na zvonek nikdo nereagoval, vchod byl zamčený.

Kyselinový útočník

Kyselinou sírovou polil v Plzni před pěti lety bývalou přítelkyni Martinu (29) taxikář Jan Dubský (42). Napadená oslepla a má vážně poleptaný obličej, nohy, krk, ruce a zažívací ústrojí. „Teď živoří, o plnohodnotném životě nemůže být ani řeč,“ uvedl soudce Tomáš Bouček. Dubský si odsedí 23 let, nikdy se nepřiznal.

Fotogalerie
19 fotografií