Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zbavme se za otravu špiona ruských diplomatů. Putin nerespektuje měkkoty, radí Štětina

Autor: jmik, vei - 
24. března 2018
16:45

Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útok na bývalého agenta Skripala je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko, jiné věrohodné vysvětlení prý není. Zároveň se ale nedokázal dohodnout na konkrétních společných krocích. Jasný názor na další postup nemají ani tuzemští europoslanci, se kterými měly Blesk Zprávy možnost v Bruselu hovořit. Už v pátek ráno řekl nicméně premiér Andrej Babiš novinářům, že Česko zvažuje vyhoštění ruských diplomatů.

Mezi českými europoslanci momentálně nejvíce rezonuje myšlenka společného postupu v krocích proti Rusku. Ani mezi unijními státy ale nepanuje shoda, jak by takový kolektivní akt měl vypadat. Vypovězení ruských diplomatů zvažují krom Česka pobaltské země, Francie, Irsko, Polsko či Dánsko. Zdrženlivější je Řecko a Itálie, Rakousko vypovězení ruských diplomatů nechystá.

Štětina: Rusko respektuje sílu

Rozhodnutí českého premiéra v demisi Andreje Babiše vítá europoslanec Jaromír Štětina – nestraník za TOP 09 a STAN. „Je už celá řada zemí, které se připojily k Britům, a bylo na čase, aby to udělala i Česká republika,“ řekl Blesk Zprávám. Sám je podle svých slov přesvědčený, že toto rozhodnutí může naopak diplomatickou pozici České republiky vůči Rusku posílit. „Zejména ministerstvo zahraničí by si mělo uvědomit, že Rusko respektuje silné protivníky. A jestliže projevíme v této věci slabost, bude to diplomatická ztráta,“ dodal Štětina.

Šojdrová: Doufám, že premiér to má promyšlené

Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová se domnívá, že pokud by se na vyhoštění diplomatů dohodly hlavy států EU, je společný postup smysluplný. „Také předpokládám, že premiér si vše promyslel a má také informace od našich zpravodajských služeb,“ upřesnila pro Blesk Zprávy. Europoslanec ODS Jan Zahradil byl stručný. „S tím souhlasím,“ uvedl ke kroku Babiše.

Charanzová: Silné gesto podpory

Vypovězení ruských diplomatů by bylo adekvátní reakcí na to, k čemu v Británii došlo i pro europoslankyni Ditu Charanzovou, nestraničku za ANO, a takový krok jednoznačně vítá.  „Budu ráda, když tímto silným gestem Česko vyjádří Londýnu svou podporu. Země EU by podle mě měly být vůči Velké Británii solidární a v ideálním případě také postupovat jednotně,“ uvedla Blesk Zprávám.

Konečná: Zbytečné bourání vztahů

Podle Kateřiny Konečné (KSČM) je těžké se vyjadřovat k záležitosti, ve které obě strany zakládají důkazy na tajných službách a nejsou ochotny je zveřejnit. „Britská strana nedoložila, že za otravou stojí ruská vláda. Stejně ruská strana nevysvětlila, jak by se chemická látka, o níž se v Česku nic neví, mohla ještě navíc dostat do Británie. Nyní jsme ve stavu, že si obě strany budou bourat vztahy a napravit situaci bude trvat léta. Neměli bychom se tedy unáhlit,“ myslí si Konečná.

Zaorálek: Samotné Česko velký rozruch nevyvolá

Takto složitou situaci nebyl schopen jednoznačně rozhodnout ani exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj je potřeba zvážit celou řadu faktorů a hlavně musí členské země postupovat jednotně. Největší tíha teď podle Zaorálka spočívá na ministru zahraničí Stropnickém, který musí zvážit všechny faktory. „Samotná Česká republika svým krokem žádný velký rozruch nevyvolá. Je potřeba postupovat s členy EU,“ uvedl v pátek v pořadu České televize Interview ČT24. Za zcela absurdní pak považuje to, že Rusko přišlo už se 17 alternativami, kdo jiný za incident mohl.

V případě, že by došlo skutečně k vyhoštění diplomatů z Česka, museli bychom podle Zaorálka počítat s tím, že by došlo k vyhoštění našich diplomatů z Ruska. „Nemám všechny informace, zda je toto nejvhodnější učinit,“ poznamenal Zaorálek.

Ten se neodvážil odhadnout, co by vyhoštění ruských diplomatů mohlo znamenat pro českou ambasádu v Moskvě, která je mnohem menší, než ruská v Praze.

Vyhostit ruské diplomaty je zatím jen záměr

Chystané kroky premiér Babiš zatím oznámil jen jako záměr, a podle svých slov o případném vyhoštění ruských diplomatů bude jednat v pondělí s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým a některými členy vlády. V pátek také na Twitteru uvedl, že v případu Salisbury o české pozici na jednání Evropské rady prezidenta předem informoval.

Hlava státu se ke kauze Skripal zatím nevyjádřila. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že má k otázce vyhoštění jen jeden komentář. A to, že příští týden ve čtvrtek prezident Miloš Zeman přijme ministra zahraničí Stropnického.

 

Pepicek1953 ( 17. května 2018 10:50 )

a nebylo by lepší se zbavit odborníka a patolízala v jedné osobě a to ŠTĚTINY,zatím jsem od něho neslyšel slůvko pravdy a to je vážné protože ivanům lezl do r.1989 do zádele a pak najednou prozřel nebo někdo dal víc

marais ( 26. března 2018 11:50 )

Proč Britové živí tolik špionů proti Rusku?

taupan ( 25. března 2018 13:56 )

Srbsko chtělo udržet multikulturní, sociální Jugoslávii před slimáky podporovaných západem.

taupan ( 25. března 2018 13:52 )

Kdy se zbavíme amerických špionů? Kteří pocházejí z Usa a tady pracují jako fingovaní učitelē angličtiny, nebo zaměstnanci Ibm, amerických bank atp?

milesmiles ( 25. března 2018 04:41 )

co to žvaní STĚTINA co je nám do špiona v Anglii at si to vyřídí britové mají tam ohromný bordel ve všem kdyby ho otrávili rusové tak už je dávno mrtvý tohle vypadá na angličany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa