Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nymburk vyhrál tažení proti „smradu“. Lakovna a zinkovna má okamžitě skončit

Autor: base, ČTK - 
23. března 2018
10:05

Nymburská lakovna a zinkovna AZOS, respektive její nástupnická společnost Automotive Painting Partners (APP) musí bezodkladně ukončit nepovolený způsob užívání stavby. Fakticky to znamená, že firma musí zastavit provoz, rozhodl mladoboleslavský stavební úřad. Odvolání nemá odkladný účinek, uvedl úřad ve výzvě adresované firmě. Informaci potvrdil nymburský starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Úřad kontroloval areál zinkovny v polovině března. Zjistil, že firma provedla stavební úpravy výrobního objektu, na které dodatečně žádá stavební povolení. APP tak musí provoz podle úřadu ukončit bezodkladně, nejpozději do pěti dnů ode dne doručení výzvy.

Nymburk se již několik let snaží donutit AZOS, aby snížil zápach z provozu, který podle místních obtěžuje jejich každodenní život. Firma s kritikou města nesouhlasí a uvádí, že splňuje veškeré předpisy.

Město se o zápach s firmou už soudilo

Spor mezi firmou a městem skončil až u soudu. Nymburský okresní soud loni v červnu rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit.

Rozsudek okresního soudu potvrdil letos v březnu také krajský soud. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, postoupil okresní soud příslušným úřadům, tedy stavebnímu úřadu. Spis putoval na kolínský stavební úřad, který se ale prohlásil za podjatý. Konečné rozhodnutí tak učinil až stavení úřad v Mladé Boleslavi.

„Díky společnému úsilí vedení Města Nymburk a spolku Permanent jsme se tak po mnoha náročných jednáních na úřadech, institucích a ministerstvech, které jsme absolvovali, dočkali hmatatelného a důležitého výsledku. Velký dík patří neuvěřitelnému a nezměrnému úsilí členů a příznivců spolku Permanent. Děkuji všem za jejich práci a bojujeme dál,“ uvedla na oficiálním Facebooku města místostarostka Adriena Gabrielová (ANO).

VIDEO: Požár autolakovny v pražské Průmyslové ulici:

Lubica258 ( 10. března 2022 21:15 )

Chápu, že některé profese ostatním lidem komplikují život, ale to se nedá nic dělat. Lidé se nějak živit musí... Já mám také lakýrnickou dílnu, a kdyby za mnou někdo přišel, že ji mám zavřít, tak by se mi to teda nelíbilo. Obzvlášť teď, když se mi to už pěkně rozjelo a mohl jsem si i dovolit koupit pořádný šroubový kompresor z http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis.cz/ , který ke své práci nutně potřebuji.

jonn ( 23. března 2018 10:39 )

Konečně dobrá zpráva .

Zobrazit celou diskusi