Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Smutný konec Sobotky.“ Babiš se jen usmál, Kalousek děkuje, Okamura vytáhl OKD

Autor: simao, ČTK - 
22. března 2018
17:27

Konec Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve vrcholné politice provází řada komentářů ze strany jeho rivalů i souputníků. Andrej Babiš (ANO) se v Bruselu jen usmál a komentáře, při kterém si mohl do Sobotky kopnout“, se zdržel. Na rozdíl třeba od Tomia Okamury (SPD), který připomněl kauzu OKD, ve které Sobotka ještě coby premiér vypovídal u soudu. Sněmovní matador Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak připomněl, že se Sobotkovi sluší také poděkovat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechtěl k Sobotkově odchodu obsáhleji vyjadřovat. Úsměv si ale neodpustil. Končí jeho rival a kritik, se kterým měl řadu sporů i během společného vládního angažmá. „Já to ani nechci komentovat. Asi bych nebyl objektivní,“ řekl novinářům na summitu v Bruselu.

Okamura vytáhl OKD

„Za Bohuslavem Sobotkou je mnoho kauz včetně privatizace OKD a hodnocení jeho práce udělali ve volbách voliči, kdy byl výsledkem obrovský propad ČSSD,“ rýpl si do Sobotky předseda SPD Tomio Okamura.

„Respektuji rozhodnutí Bohuslava Sobotky. Byl férovým soupeřem, konkurentem i kolegou. Přeji mu mnoho úspěchů v životě mimo vysokou politiku,“ vzkázal pro změnu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Kalousek: Sobotka zaslouží poděkování

„Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí. Sobotka zaslouží dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval,“ napsal na Twitteru šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Bohuslav Sobotka se snažil o slušnou sociálně demokratickou stranu. Hledal, snažil se. Bohužel marně,“ uvedl čestný předseda Topky Karel Schwarzenberg.

Sobotkův náhradník Sklenák mluví o krutosti v politice

K Sobotkově konci se samozřejmě vyjadřují i jeho kolegové z ČSSD. „Odchod Slávka Sobotky z vysoké politiky vnímám jako důkladně promyšlené a hluboce osobně motivované rozhodnutí. Chci Slávkovi jménem poslaneckého klubu poděkovat za náročnou a mimořádně obětavou práci, kterou odvedl jako předseda vlády i člen parlamentu ve prospěch ČR a občanů,“ míní šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka

Sobotku ve Sněmovně nahradí Chvojkův předchůdce v čele klubu sociálních demokratů Roman Sklenák. Ten dnes uvedl: „Politika je krutá disciplína bez ovací na rozloučenou. Časem zjistíme, že toho pro naši zemi Sobotka neudělal vůbec málo. Bylo mi ctí s ním spolupracovat.“

Hašek: Jeho rozhodnutí si vážím

Michal Hašek (ČSSD) byl jedním z těch, kdo se za Sobotkovými zády vydal do Lán na schůzku s Milošem Zemanem, které se tehdy účastnil i současný první místopředseda ČSSD Jiří Zimola či Milan Chovanec.

„Byť jsme byli se Slávkem Sobotkou vnímáni jako soupeři (což platilo především před 5 lety), jeho dnešního rozhodnutí si vážím. Prokázal loajalitu k ČSSD, stejně jako já při podpoře jeho vlády na jaře 2014 a následném odchodu z Poslanecké sněmovny,“ uvedl Blesk Zprávám Hašek.

„Přeji mu v dalším životě vše dobré v osobních i pracovních záležitostech. Jeho krok, doufám, přispěje i ke zmenšení spekulací o postupu poslaneckého klubu ČSSD při případném hlasování o důvěře možné budoucí menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD,“ dodal Hašek.

Bartoš: Ocitl se na druhé či třetí koleji

Sobotkův odchod komentují i straničtí lídři ve Sněmovně. „Politické postoje a názory Bohuslava Sobotky jsem nikdy nesdílel, patřil k mým hlavním ideovým a politickým soupeřům. Vždy jsem však současně oceňoval jeho snahu o slušnou politiku, v níž jde o programový střet, a ne o osobní urážky. Přeji mu mnoho štěstí v nové etapě jeho života,“ napsal šéf ODS Petr Fiala.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše není Sobotkovo rozhodnutí překvapivé. „ČSSD vstupuje do vlády s Andrejem Babišem, který fakticky stojí za Sobotkovým pádem. Navíc, vzhledem k situaci uvnitř ČSSD, tedy roztříštěnosti strany a neslavnému výsledku v parlamentních volbách, se bývalý předseda ocitá na druhé či spíše až třetí či další koleji. Je tedy více než pochopitelné, že se pan Sobotka stahuje do ústraní,“ podotkl.

Gazdík: Dopadl jako Paroubek či Topolánek

„Označil bych to možná za trochu smutný konec politické dráhy expremiéra. Ale když se podíváme zpět, není to zdaleka ojedinělý případ - napadají mě jména jako Paroubek, Topolánek. Možná bych čekal trochu jiný přístup stran - ne, že se o svého bývalého premiéra úplně 'postarají', ale že třeba budou chtít využít jeho zkušeností namísto toho, aby si spolustraníci oddechli, že už je konečně pryč,“ přemítá předseda STAN Petr Gazdík.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že ho Sobotkovo rozhodnutí překvapilo. „Na rozdíl od mnoha lidí, kteří se k němu vyjadřují kriticky, aniž by ho osobně znali, já ho hodnotím na základě osobní znalosti jako velmi kvalitního politika, který byl vždy na jednání připraven, věděl, čeho chce dosáhnout,“ uvedl Štěch.

topinkova....@... ( 23. března 2018 12:18 )

Jsem pro vyšetření kauzy OKD. Nikdy jsem Sobotku nemusela a jsem ráda, že zato, jak dehonestoval pana In. Andreje Babiše, se mu vše vrátilo. Kdyby loni před volbami neblbnul, mohl dnes být ve vládě s ANO.

airfer ( 22. března 2018 23:05 )

Tak nám dnes Zeman sdělil, že provizorko vláda může vládnout klidně 2 roky. Co vy na to?

airfer ( 22. března 2018 23:02 )

Shodně jeho konkurenti i souputníci tvrdí že byl jeden z mála co si nešel nahrabat. Takový politický maniak od mládí, práce mu byla i koníčkem. Šel mi na nervy , ale né na všem zlém se podílel sám. Jako každý premiér.

airfer ( 22. března 2018 22:59 )

Šlapku uklidili, moc ví. Novinářům by ve své tuposti prokecla co by se Ficovi nemuselo hodit. Fico ví jak a co bylo.

airfer ( 22. března 2018 22:56 )

Kalousku smekám! Věřím co řekl. Bódi mi je líto lidi, plnou parou jen práce a stálo ho to rozpad rodiny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa