Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kuřáky chtějí pokutovat v New Yorku i za chůzi. Rakušané své zákazy naopak mírní

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. března 2018
20:59

Chtějí ochránit chodce před vdechováním cigaretového kouře. Městská rada v New Yorku proto jedná o tom, že by zakázala kouření za chůze. Podle vědeckých studií je tzv. pasivní kouření velmi nebezpečné, může způsobovat chronická onemocnění dýchacího systému a dokonce i smrt. Oproti tomu v Rakousku vláda zmírnila striktnost protikuřáckého zákonu. Rakouský parlament ve čtvrtek zrušil část protikuřáckého zákona nařizující úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních od letošního 1. května.

V New Yorku se nyní jedná o rozšíření protikuřáckého zákona, v současně době si kuřáci nesmí zapálit na pracovišti, v barech a restauracích, nebo na staveništi. Kouřit je zakázáno i v bezprostřední blízkosti státních budov, v parcích, na koupalištích, plážích nebo na dětských hřistích. Zastupitelstvo chce nyní zákazat kouření za chůze.

 

Pokuta za cigaretu

 

Pokud bude rozšíření zákona schváleno, jeho porušení se bude trestat pokutou ve výši tisíc korun. S návrhem přišel člen zastupitelstva Peter Koo, který získal podporu bývalého starosty města Michaela Bloomberga i toho současného Billa De Blasia.

 

 

„V ideálním světě by si měl každý kuřák uvědomit, že vydechováním tabákového kouře na ulici ohrožuje všechny kolem,“ řekl Koo. „Osobně se mi to stalo už mnohokrát, někdo předem kouří a já to vdechuju. Je třeba brát na vědomí, že kuřáci na ulici nutí vdechovat kouř i děti v kočárku,“ prohlásil.

 

Zákaz kouření se má týkat jen ulic, které spadají pod správu města. Na veřejných ulicích si kuřáci budou smět cigaretu zapálit bez pokuty, ale pouze za předpokladu, že ji vykouří na místě a nebudou s ní chodit.

Video  Tři, dva, jedna a típni! Takhle v Česku začal platit protikuřácký zákon  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

V Rakousku se bude kouřit dál 

V Česku začal platit protikuřácký zákon, který zavedl absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách, na konci loňského května.

V sousedním Rakousku jdou nyní jinou cestou - upuštění od úplného zákazu prosadila nová rakouská koalice lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ), která má v Národní radě pohodlnou většinu. Schválení návrhu zrušit úplný zákaz kouření v restauracích se očekával, protože ani mezi lidovci se nevyskytly náznaky vzdoru vůči vládnímu návrhu. Vláda kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) ho předložila parlamentu na konci února.

 

Osmadvacet zákonodárců ÖVP muselo hlasovat v rozporu se svým dřívějším přesvědčením z předchozího volebního období. Ještě před třemi lety lidovci prosadili záměr úplně zakázat kouření v restauracích se svými tehdejšími koaličními partnery, sociálnědemokratickou stranou (SPÖ).

 

 

Proti opětovnému uvolnění regulace v Rakousku už několik týdnů protestuje opozice i část občanské společnosti. Petici proti změnám protikuřáckého zákona už mezitím podepsalo přes 543 tisíc Rakušanů.

 

Vicekancléř Strache v úterý naznačil, že by se o otázce kouření mohlo znovu hlasovat v závazném referendu, pokud počet podpisů pod příslušnou peticí dosáhne 900 tisíc. Vypsání referenda o zákazu kouření navrhla SPÖ, ale pro svůj návrh dnes nenašla většinu.

 

V Rakousku si lidé koupí cigarety nově od 18 let

 

Rakouská protikuřácká norma však dnes doznala jistých změn. Cigarety si od počátku roku 2019 koupí jen lidé starší 18 let. V současnosti si tabákové výrobky mají možnost koupit už šestnáctiletí. Nově byl do zákona včleněn také zákaz kouření v automobilech, ve kterých sedí mladistvý do 19 let. Za porušení zákona v tomto bodě bude hrozit pokuta 100 eur (přes 2500 korun), při opakovaném porušení 1000 eur.

 

Dnešnímu hlasování předcházela v rakouském parlamentu bouřlivá debata. Čtvrteční jednání parlamentu je pravděpodobně celosvětový unikát, neboť dosud žádná země ve věci ochrany proti kouření neučinila krok zpět, citovala političku APA.

 

Poslanec Peter Wurm z FPÖ naopak chtěl debatu zvěcnit. Poukázal na to, že beztak je 90 procent všech restaurací a 75 procent všech kaváren a hostinců nekuřáckých. A tento trend bude podle něj pokračovat. V Rakousku, které je podle statistik na třetím místě v počtu kuřáků v Evropské unii, podle místního ministerstva zdravotnictví ročně zemře na následky konzumace tabákových výrobků 13 tisíc lidí.

 

T-700 ( 22. března 2018 22:43 )

 USA-to je preci vzor svobody..Na kazdy prd je tam zakon.Cernoch se nesmi nazvat cernochem,kurak skodi asi vic jak tovarni kominy a penize jsou nad zakon. Jesteze ziji v nedokonale demokracii. Nastesti.

Zobrazit celou diskusi