„Lidé si mohou prohlédnout třeba obří pohyblivá dioramata měst se zábavním parkem i periferií, sportovištěm a pohyblivými vlakovými soupravami,“ řekla mluvčí zámku Veronika Slámová. Rozsáhlá výstava špičkových českých stavitelů obsadila celou zámeckou galerii – osm místností v přízemí i v prvním patře.

V přízemí se soustředí tematická výstava 140 modelů představujících například roboty, závodní auta. Dominantou technické expozice je zase výběr modelů z období od 80. let po současnost, zejména velkých modelů pracovních stavebních strojů, závodních vozidel, zemědělských strojů, motocyklů, letadel a helikoptér ze sbírkového fondu projektu Svět kostiček. Právě v jeho rámci je k vidění zmíněný světový unikát – zlatý model vozidla Porsche ze soukromé sbírky vyškovského sběratele Stanislava Sabola.

Speciální disciplínou jsou Alternativní modely z tvorby českého stavitele Tomáše Víta. V prvních dvou sálech mohou návštěvníci zhlédnout také rozmanitý výběr témat filmové tvorby, například oblíbené Mimoně, Batmany a další světoznámé figurky.

Města z kostek? Tisíce hodin práce!

Autor projektu Petr Šimr Blesku řekl, že postavení měst představuje tisíce hodin práce. „Neustále je doplňuji, ať už o svoji vlastní tvorbu, nebo nápady kolegů,“ vysvětlil. Největší piplačkou pro něj prý byla hasičská zbrojnice. „Hodně času ovšem zabere i postavení domu do prostoru. Usnadňuje mi, že jsem vystudovaný architekt,“ dodal.

Pro každou výstavu tvoří Petr Šimr nové město. „Ať už kvůli prostoru, nebo novým exponátům. A ve Slavkově jsou třeba k vidění nové tovární sety, ale i kostel, který reálně stojí v Sedlci u Berouna,“ prozradil architekt.

Unikátní výstavu světa z kostiček mohou lidé vidět na slavkovském zámku od čtvrtka až do konce prázdnin.

VIDEO: Lego postavilo v Dánsku ráj pro děti: Miliony kostek na jednom místě!

Fotogalerie
12 fotografií