Od čtvrtka až do neděle je možné vidět práci těch nejlepších českých designérů. Na několika patrech galerie SmetanaQ můžete vidět originální šperky s BDSM tématikou, vlasaté figuríny, kresby opic, hromadu kondomů i skleněné nádobí.

To vše od designérů, kteří jsou dle poroty soutěže Czech Grand Design těmi nejlepšími tvůrci posledního roku ve svém oboru – ve fotografii, šperku, módě, užité grafice i v grafickém designu.

Na co se můžete těšit?

Hned při vstupu vás upoutá prosvítající popsaná plachta skrz okna. „Plachta, která visí na domě je poutačem, výstava je ve druhém a třetím patře budovy SmetanaQ,“ popisovala za organizační tým Barbora Švehlová. Právě druhé patro je věnované módě a šperku. Tady si můžete prohlédnout oblečení na věšácích, extravagantní brýle i vlasaté figuríny.

O patro výš se hned v úvodní části setkáte s grafickým designem a fotografiemi. V další velké místnosti navazuje užitý desing.  Tam návštěvníky upoutala zejména hromada kondomů Primeros s lákavými obaly, za sebe naskládané lahve od piva i popadané šaty pod oknem. „Kondomy rozhodně stojí za to. A taky mě mile překvapily fotografie z natáčení dokumentu neonacisty Daliborka,“ prozradila návštěvníka Veronika své favority.

První návštěvníci na výstavu Best of pěli ódy a superlativy. „Je to úžasné. Je vidět, že máme v Česku samé talentované tvůrce,“ hodnotila výstavu jedna z prvních návštěvnic Andrea. „Tahle výstava rozhodně stojí za to,“ těšil se v galerii další návštěvník Denis, který návštěvy výstavy rozhodně nelitoval.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z festivalu Eva Fornálová

V rámci festivalu Best of Czech Grand Design můžete zažít ale víc než jen kochání designovými kousky. Festival umožňuje i setkání s těmi nejtalentovanějšími, moderované diskuze, dětské dílny, pop up shop a workshopy.

V loňském roce byly úspěšné zejména dětské workshopy, na které jsme se i letos rozhodli navázat. Povede je Viktorie Beldová, studio LLEV, Petr Nikl nebo Tomáš Rejmon a Huy Pham,“ vysvětlila členka Přípravného výboru Cen Czech Grand Design Jana Zielinski. S dětmi doporučujeme vypravit se sem v neděli, kdy si mohou vybrat hned z několika workshopů. Celý program objevíte tady.

Festival Best of vygraduje 27. března velkým oceněním těch nejlepších z nejlepších 40 tvůrců, jejichž tvorbu si můžete nyní prohlédnout až do neděle.

O festivalu Best of

Festival Best of můžete v Praze zažít teprve podruhé. „Po dlouholetém pořádání výstav Cen Czech Grand Design v Uměleckoprůmyslovém muzeu a Národním technickém muzeu jsem se rozhodli změnit koncepci a připravit živý jarní čtyřdenní festival,“ vysvětlovala tisková mluvčí Barbora Švehlová. Při něm se představí několik desítek finalistů – tedy ti nejlepší z české designérské scény, které ocenila Akademie designu České republiky. Letos se festival koná podruhé, první ročník byl loni ve Ville Pellé.

Fotogalerie
60 fotografií