Bydlíte celý život v domě, který opravoval už váš dědeček, pak otec a teď je na vás, abyste pokračovali. V porovnání se současnými možnostmi ve stavebnictví, moderními materiály i požadavky na bydlení to ale v podstatě znamená kompletní přestavbu téměř od základů… Dost možná vás napadá, jestli není jednodušší, levnější a efektivnější dům zbourat a stavět nový. Nebo jej prodat někomu odvážnějšímu, kdo má na přestavbu dostatek peněz i sil, a rovnou pořídit hotovou novostavbu… Jiná situace: stěhujete se do jiného města a v lokalitě, která se vám líbí, je k prodeji pouze jediný dům, jemuž ale viditelně zvoní hrana… Jak dlouho bude trvat přestavba, než se budete moci nastěhovat? I čas totiž hraje roli… Nebo ještě jiná, rovněž častá situace: dům je v šíleném stavu, ale jeho architektura je tak zajímavá, že má smysl ji zachovat, případně se při úpravách budete muset dokonce zpovídat památkářům. Vyplatí se vám to?

Autor: Shutterstock

PEČLIVÁ ROZVAHA

Rozhodování mezi rekonstrukcí a novou stavbou může mít i další podoby. Zásadně se liší, jedná-li se o dům nebo o byt. Přece jen – rekonstrukce rodinného domu je o dost náročnější. Právě proto je dilema zda bourat, nebo volit novostavbu, u domu obvykle složitější.

A jak se správně rozhodnout? Jednoduše si sepište výhody a nevýhody konkrétní nemovitosti a zároveň požadavky, které na své budoucí bydlení máte. Zvažte faktor času a své finanční možnosti. Až z pečlivé rozvahy vám vyjde ideální řešení. 

VÝHODY A NEVÝHODY

Lokalita

Obecně spíše platí, že v žádaných lokalitách (např. v dosahu center větších měst) není příliš možností, jak stavět nový dům. Ale starší zástavba má na rozdíl od satelitních měst již určitou atmosféru, kolorit a funguje jako kompaktní celek, lepší bývá dopravní dostupnost i infrastruktura.

Energetická náročnost

Novostavba, na jejíž stavbu byly použity moderní materiály a technologie, bude stoprocentně energeticky méně náročná než starší objekt – tedy levnější na provoz. Na druhou stranu u staršího objektu už jsou náklady známé a jeho energetickou náročnost lze případnou rekonstrukcí jen zlepšit.

Čas

Při dnešních možnostech vás od koupě pozemku do nastěhování do nového domu může dělit jen několik málo měsíců. Ne že byste se o stavbu vůbec nemuseli zajímat, ale v porovnání s celkovou rekonstrukcí je tento proces obvykle časově (i psychicky) méně náročný. Nicméně rekonstrukci můžete provádět postupně, „za provozu“, a nastěhovat se do staršího domu ihned po jeho koupi.

Jistota

Zatímco do nového se nastěhujete a v podstatě víte, co vás čeká, na stavbu máte záruky a případné zásadní opravy několik budoucích let nejspíš nehrozí, každá rekonstrukce jakéhokoli objektu s sebou nese množství nečekaných překvapení, která se objevují v jejím průběhu. Kostlivci vyskakují z rozvodů, střechy, mají podobu vlhkého zdiva atd.

Peníze

Chtělo by se říci, že postavit nový dům je stejně nákladné jako pořídit a zrekonstruovat starý objekt, který jste nejspíš koupili levněji. A občas to také tak je – co při pořízení starší nemovitosti ušetříte na koupi, spolkne nutná přestavba. Nebývá to ale tak jednoznačné. Právě nečekaná překvapení častěji plánovaný rozpočet rekonstrukce navýší, a to někdy i zásadně. U novostavby bývá cena předem jasná.

Věřte odborníkům

Možná že váš děd či otec stavěli dům svépomocí, a to od základů až po střechu. Dnes se do takové akce sami rozhodně nepouštějte a architekta nebo projektanta povolejte i k tomu, pokud máte vyhlédnutou starší nemovitost. Jednoznačně lépe než vy posoudí možnosti domu a odhadne, zda rekonstrukce přinese očekávaný výsledek. O tom, že byste měli dobře vybrat architekta nebo stavaře, kterému svěříte projekt stavby nebo rekonstrukce, není třeba se zmiňovat. Dobře poradit může dokonce i u projektu typového, který je na papíře již „hotový“.