Budova slavnostně otevřela své brány 18. března 1939. „Bílá labuť, to je více než obchodní palác – je to chrám práce, zboží a lidí, v němž každodenní prodávání byste měli zahájiti hrou na varhany,“ psaly tehdy dobové noviny ódy o otevření obchodního domu, který Praha do té doby neměla.

Tehdejší otevření si ale Pražané moc neužili. Bylo to totiž tři dny poté, co Prahu obsadili nacisti. V prvních dnech v ní proto nejvíce utráceli okupační němečtí vojáci, postupně ale místo nabylo na velké oblibě i u obyvatel Prahy, kteří sem chodí dodnes.

Výstavba dle návrhů architektů Josefa Hrubého a Josefa Kittricha začala v roce 1937. Dům byl postaven během dvou let a dodnes je považován za jedno z vrcholných děl meziválečné avantgardní architektury, které tady v Česku máme. Obchodní dům Na Poříčí dával o sobě vědět už z dálky. Na jeho střeše byla umístěna osmimetrová labuť, která se otáčela dokola a poutala tak kolemjdoucí. Novinky na tehdejší dobu byly ale i uvnitř.

První vnitřní eskalátory

Bílá labuť byla první stavbou na našem území, kde byly využity eskalátory v interiéru. „Další se pak objevily až po třiceti letech na novém ruzyňském letišti a v podchodu na Václavském náměstí,“ prozradil historik architektury Zdeněk Lukeš. Eskalátory společně s výtahy zvládly převézt až čtyři tisíce lidí za hodinu.

Moderní na tehdejší dobu bylo také vytápění a klimatizace, které tehdejší obchody neměly. Další novinkou byly pneumatické pokladny pro zasílání peněz a účtenek do centrální evidence v pátém patře. A to nebylo vše.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá Bílá labuť dnes. Eva Fornálová

Dětský koutek i kočárkárna

Obchodní dům tehdy myslel na zákazníky. Ti si mohli při nákupech odložit ratolest do dětského koutku nebo si zde mohli uschovat zavazadla a samozřejmostí byla i kočárkárna. Nic takového Pražané do té doby neznali. Není tedy divu, že se Bílá labuť stala nejvyhledávanějším obchodním domem. Své prvenství si udržela až do poloviny 70. let. „Bílá labuť si po sametové revoluci a zejména po změně nákupních návyků obyvatelstva bohužel nenašla své místo na trhu,“ prozradil architekt Petr Zeman.

Složitá oprava

Budova stále slouží Pražanům jako obchodní centrum. Architekti a historici ale stav budovy oplakávají. „Současný stav Bílé labutě je tristní,“ hodnotí stávající podobu architekt Zeman. Ovšem majitelé tvrdí, že dělají, co se jen dá, aby objekt udrželi v chodu i v dnešní době velkých obchodních center.  „Objekt nyní opravujeme, měníme celá švýcarská skla i celý vstup. Bohužel to nejde tak rychle. Modernizaci tady brání památkáři,“ prozradil stávající majitel Michal Petráček za organizaci Transakta a. s. 

Proč Bílá labuť?

Název Bílá labuť nebyl zvolen jen tak náhodou. Jméno si obchodní dům vypůjčil od svých předchůdců. Před postavením obchodního domu tady totiž stál hostinec a pivovar s velkými zahradami, kterému se od roku 1653 říkalo „U bílé labutě“ – na průčelí fasády měl totiž sošku labutě. 

Fotogalerie
25 fotografií