Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

U Babiše ladí vládu s ČSSD. Zhrzený Okamura se diví: „Chtějí podporu i od Sobotky?“

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. března 2018
15:45

Někdejší vládní partneři ANO a ČSSD nyní řeší, zda jsou schopni vládnout opět společně. Tentokrát bez lidovců, ale s tichou podporou KSČM. Jednání expertních týmů obou stran glosoval v úterý vicepremiér Richard Brabec (ANO) slovy: „Vzali jsme to z gruntu.“ Zklamaný je naopak Tomio Okamura, který nabízel pro vládu služby SPD. Dostal košem. A nyní se diví, že chce hnutí Andreje Babiše podporu svých kritiků Bohuslava Sobotky, Milana Chovance či Lubomíra Zaorálka (všichni ČSSD).

K vládním námluvám se v úterý vyjádřili zástupci ANO i ČSSD, ale i dalších stran. Spekuluje se, že ANO nyní nabízí ČSSD čtyři ministerstva, sociální demokraté však mají požadovat rezortů pět. „Co se týká požadavku na pět ministerstev, to zkrátka padlo za jednacím stolem a my chceme vést rozhovory s ANO za jednacím stolem, poprosím vás o trpělivost,“ uvedla Kateřina Valachová (ČSSD).

Chvojka: Nemohu slíbit, že všech 15 poslanců ČSSD bude pro

Pro sociální demokraty se však ukazuje i jiný problém. O tom, zda jít s ANO, či nikoli, by měli rozhodnout všichni členové strany, upozornil opět šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka. „Pan předseda Hamáček sliboval, a já si myslím, že sliby se mají držet, že každý člen sociální demokracie by se měl vyjádřit k tomu, zda do vlády s ANO ano, nebo ne,“ podotkl.

Jenže budou se tím řídit i poslanci ČSSD ve Sněmovně, zajímají se v ANO? Chvojka bere jako svůj osobní úkol to, aby ostatních 14 zákonodárců strany přesvědčil o tom, že by bylo dobré držet jednotnou linii.

„Na druhou stranu podle Ústavy každý poslanec hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nemáme vázaný mandát, to znamená, že bych mohl nyní (…) říci, že všech 15 poslanců bude hlasovat pro případnou vládu, to nemohu slíbit,“ upozornil Chvojka s tím, že nezná nyní podmínky, které budou ČSSD nabídnuty, ani rozhodnutí členské základny.   

Obavy o stranickou disciplínu panují v souvislosti s klubem ČSSD kvůli tomu, že v něm jsou i výrazní kritici Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší vládní kolegové – expremiér Bohuslav Sobotka a exministři Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek

Okamura mluvil o Sobotkovi a hrozícím zklamání

A na to narážel v úterý i Tomio Okamura (SPD). „Jestli chtějí vládu, která bude stát na hlasech Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka, Milana Chovance, tak to fakt není vláda, kterou my budeme podporovat, to by bylo velké zklamání, aby tito lidé měli dál vliv na ministerstva,“ bouřil ve Sněmovně.

Na trase ANO a SPD však naopak podle všeho zamrzly ledy. „Hnutí ANO nás odmítlo, my nemůžeme slevit z toho požadavku, aby bylo referendum také o mezinárodních otázkách, aby lidé mohli rozhodnout o přítomnosti v EU. My na tom prostě trváme,“ potvrdil Okamura.

Šéf SPD upozornil, že se s ANO neshodli ani na soudní reformě či ohledně hmotné odpovědnosti politiků. „Jednáme, pořád se snažíme jednat o našich bodech, nespíme, ale teď je skutečně na tahu hnutí ANO a oni mají všechno v ruce, pro koho se rozhodnou,“ dodal.

Komunisté: Mohl by vzniknout „toleranční patent“

K možné podpoře vlády se na tiskovce vyjádřil šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Komunisté by chtěli začít projednávat situaci společně s ANO i ČSSD – čekají proto, jak to dopadne u sociálních demokratů.

„My máme požadavek, aby to jednání bylo zahájeno ve všech třech, zatím probíhá separátně jednání ANO-KSČM a ANO-sociální demokracie. Jak já jsem vyrozuměl, v okamžiku, kdy bude jasno u ČSSD, můžeme začít vyjednávat i ve třech,“ uvedl Kováčik.

Šéf komunistických poslanců upozornil, že o personálních otázkách strana nevyjednává. A zatímco ČSSD vyjednává koaliční partnerství, KSČM řeší formu tolerance. „Může být něco ve stylu tolerančního patentu,“ míní Kováčik.   

Faltýnek: Někteří naši poslanci mají s KSČM problém

ČSSD a ANO zatím jednají na úrovni expertních týmů. „My jsme to vzali z gruntu, jak je naším zvykem. Těch expertních týmů je celkem 16,“ uvedl dnes vicepremiér Richard Brabec (ANO). Do konce týdne se mají sejít všechny týmy, některé pak patrně opakovaně, což Brabec označil za ambiciózní plán. Ambicí také je, aby se do konce příštího týdne podařilo vyřešit všechny sporné otázky s ČSSD. Dva dny z jednání však zaberou i Velikonoce, postěžoval si Brabec.    

Debata o tom, jak by měla koalice vypadat, přitom probíhá i uvnitř ANO. A ne všichni poslanci jsou tam prý zatím spokojeni s tím, jakým směrem se vládní námluvy odebírají. „Nejenom tři kolegové, ale i další vyjadřovali názor, že nechce být podporován komunistickou stranou, někdo má problém s SPD, ale to je naše interní věc,“ upozornil šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Očekává však, že poslanci zůstanou loajální. „Já předpokládám, že ano,“ dodal.

Brabec očekává střet ohledně daní

K průběhu vyjednávání expertních týmů ANO a ČSSD pak vicepremiér Brabec v úterý odpoledne uvedl: „V podstatě bychom měli mít do zítřejšího večera zásadní body, kde očekáváme nějaký střet.“ Očekává jej především v otázce daňové politiky - mj. v oblasti progresivní či sektorové daně, jak je navrhuje ČSSD. „Finance a hospodaření státu bude zítřejší téma. To jednání bude složitější,“ uvedl Brabec.

Dnes o sociální politice vyrazila jednat ministryně Jaroslava Němcová, ministr Dan Ťok řešil dopravu a jeho vládní kolega Robert Pelikán pak spravedlnost právě s dvojicí Jan Chvojka - Kateřina Valachová.

Sešli se však také Andrej Babiš s lídry ČSSD Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou. „Schůzka proběhla, já jsem s panem premiérem jen velmi krátce hovořil, my se dnes večer sejdeme a budeme to diskutovat. Na té schůzce se vyjasňovaly některé věci, které se ani tak možná netýkaly programu, ale věcí vztahových (...) Je možné, že se tam řešily i nějaké věci personální, o tom jsme se nebavili s panem premiérem, ale určitě pochopíte, že i kdybychom se o tom bavili, tak bychom to teď neprozradili,“ vzkázal Brabec.

marmat ( 21. března 2018 00:04 )

ONO tohle tažení dokonce velmi smrdí...ale to ustrašení lidé produkují

marmat ( 21. března 2018 00:02 )

Je ovšem doslova neuvěřitelné, že ve stínu programu ANTIBABIŠ všichni "zapoměli" na tunely ODS,SKANDÁLY tutlané a zametané minulými vládami ...byli jsme ignoranti chobotnice , nebo "šípkové Růženky" ??? nééééé, tak teď si vybíjíme frustraci na Babišovi ...Tady NĚCO nesedí !

marmat ( 20. března 2018 23:54 )

Na to, že mu přišli prakticky všichni plivnout IHNED po volbách do obličeje, místo gratulace, dokázal zázraky už dosud ....taky zírají šokovaně odněkud z propadliště...A to je ten "majstrštyk" vedoucí k sestavení vlády bez SPD a jen s podporou KSČM . KALOUSEK, FIALA, FARSKÝ, BĚLOBRÁDEK okrouhali ani nevěří pořád proč !?

marmat ( 20. března 2018 23:07 )

Jste malinko lepší demagog, než Zdenekk

agfor ( 20. března 2018 18:07 )

Proč se Okamura diví ? Copak ještě nepochopil, že vládnoucí sebranka se dohodne s kýmkoliv, jen aby se udržela u koryt ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa