Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lukáš zavraždil policistu a druhého pobodal: Trest je přiměřený, vzkázal mu soud

Autor: ČTK ljš - 
20. března 2018
11:46

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Lukáše Hajného, jenž si za pobodání dvou policistů ve Velicích na Českobudějovicku odpyká 18 let ve vězení. V dovolání Hajný označil uložený trest za nepřiměřeně přísný a stěžoval si také na to, že justice neprovedla rekonstrukci ani vyšetřovací pokus na místě činu.

NS konstatoval, že rekonstrukce nebyla zapotřebí, pro verdikt stačily jiné shromážděné podklady. "V tomto případě se nejedná o opomenutí důležitých důkazů, kterých je potřeba k řádnému zjištění skutkového stavu věci," stojí v usnesení.

Trest je podle NS zákonný a řádně odůvodněný, nejeví se ani jako nepřiměřeně přísný, což tvrdila obhajoba. "Obviněný svým jednáním naplnil dva zákonné znaky kvalifikované skutkové podstaty zločinu vraždy. V takových případech je možno uvažovat i o uložení výjimečného trestu, k čemuž v tomto konkrétním případě nedošlo," napsali soudci. Hranice výjimečného trestu je 20 let vězení.

Po útoku mladíka ovlivněného drogami jeden ze zasahujících policistů zemřel, druhý má trvalé následky. Hajný musí podle pravomocného rozsudku pozůstalým uhradit 1,3 milionu korun, dalších více než 400.000 má zaplatit pojišťovně. Součástí trestu je také ambulantní protidrogové léčení.

Útok se stal předloni 18. prosince. Hajný, který od dětství zneužíval drogy, tehdy vyhrožoval členům své rodiny a napadal je. Jeho matka proto zavolala na tísňovou linku a požádala policii o pomoc. Do domu se dostavila dvoučlenná hlídka z obvodního oddělení, jež vycházela z toho, že mladík je ozbrojen pouze násadou od koštěte.

Hajný nejprve udeřil prvního z policistů dřevěnou tyčí do úst. Když na něj hlídka vytáhla teleskopické obušky, bodl druhého z mužů kuchyňským nožem do břicha. Tomuto policistovi zachránila život následná operace, při níž mu lékaři museli odejmout slezinu. Jeho kolegu, kterého Hajný zasáhl nožem zezadu do hrudníku, se zachránit nepodařilo.

Mladík v minulosti vypověděl, že byl v den vraždy pod vlivem pervitinu a marihuany a že tři noci nespal. Nepoznal prý, že jde o policisty - myslel si, že jsou to "teroristi nebo gangsteři". Podle obhajoby navíc policisté situaci podcenili.

Desterz ( 20. července 2018 20:02 )

Též se toho dojmu nemohu zbavit, tím víc čím víc lezou o případu některá fakta na světlo...

raskal ( 20. března 2018 12:54 )

Tak nevím, ale ti poldové šli zasahovat proti feťákovi jako, kdyby šli na dětské hřiště krotit pětileté děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání