Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prostituce je týrání žen, říkal papež mladým. Do Říma vyrazili i Češi Markéta a Oto

Autor: AKu, ČTK - 
19. března 2018
19:52

Prostituce je novodobým otroctvím a týráním žen, nezaměstnanost mladých hříchem společnosti. S těmito názory předstoupil dnes před mládež papež František, který se v Římě setkal s přibližně třemi stovkami mladých katolíků z celého světa. Účastníky setkání vyzval, aby statečně hovořili o svých problémech a názorech a pomohli přiblížit církev právě mladým.

Papež František se zúčastnil zahájení týdenního přípravného setkání, které má sestavit deklaraci pro říjnovou biskupskou synodu. Ta bude věnována právě mladým lidem. Dnešního setkání s papežem se účastnilo asi 300 lidí ve věku od 16 do 29 let, kteří budou do soboty připravovat dokument pro říjnou synodu.

Papež mluvil i o společenských nešvarech - kritizoval také prostituci, kterou označil za týrání ženy a novodobé otroctví. Muži, kteří prostitutky navštěvují, jsou podle papeže „zločinci s nemocnou mentalitou“, kteří si myslí, že ženy jsou na světě proto, aby byly využívány.

Markéta a Oto vyrazili za papežem

František vyzval mladé, aby se nebáli ve svém dokumentu pro synodu odvážně formulovat své potřeby a názory a aby otevřeně napsali, co si myslí dnešní mládež o katolické církvi.

Z České republiky se setkání účastní studentka Markéta Imlaufová a řeholník Oto Medvec, řekl dnes ČTK František Jemelka z tiskového střediska České biskupské konference.

Papež František jednání mladých dnes zahájil a strávil s nimi asi čtyři hodiny. Jako jeden z problémů mladých označil nezaměstnanost, která mnohým mladým může podle něj způsobit depresi a může vést až k sebevraždám.

Papež také dnes prostřednictvím Twitteru poblahopřál všem otcům k jejich dnešnímu svátku. V Itálii, Španělsku, Portugalsku či některých státech Latinské Ameriky si dnes lidé připomínají Den otců. Jiné země, včetně ČR, ale tento svátek slaví třetí neděli v červnu.

buban ( 19. března 2018 21:19 )

Prostituce jest nejstarším řemeslem, s tím nic nenadělá žádný papež.

Zobrazit celou diskusi