Knihobudky jsou místa, kam lidé odkládají nepotřebné knihy a odkud si mohou zdarma jiné knižní tituly odnášet. Za poslední roky jejich počet v Praze neustále roste: nové budky můžete najít v Sokolovské ulici nedaleko stanice metra Křižíkova, další se nachází ve stanici metra Florenc.

Obě knihobudky vznikly recyklací starého nábytku. Oproti jiným podobným stanovištím je v Karlíně například možné odkládat a brát si časopisy, čímž narůstá nabídka sortimentu. Díky tomu se tak mohou k lidem dostat publikace, které by po jednorázovém přečtení už nikdy nikdo nepoužil.

Udrží se systém?

Zdá se, že v Karlíně má zatím celý tento bohulibý projekt jednu vadu na kráse – lidský faktor. Knihobudka v Sokolovské totiž funguje teprve několik dní, z fotografií radnice Prahy 8 je patrné, že v den zprovoznění byly její poličky plné knih. Začátkem nového pracovního týdne, kdy se Blesk.cz přišel na budku podívat, se v jejích poličkách krčilo jen několik málo opuštěných časopisů. Lidé si tedy zatím berou, ale evidentně příliš nedávají.

Při zprovoznění knihobudky v polovině března byly její poličky plné knih.
Autor: MČ Praha 8

„Knihovny fungují pouze krátce, proto s hodnocením ještě čekáme. Nicméně lidé, kteří využívají knihobudky, jsou šetrní a vlastně je těší, že časopis nebo knihu, kterou si pořídili, využije i někdo jiný, že tak bude užitečná více lidem,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková. Radnice podle ní zatím naštěstí ve spojitosti s tímto projektem neeviduje žádné problémy s vandalstvím.

Podle radní Prahy 8 Hany Matoušové (SZ), která má projekt za městskou část na starosti, reagují knihobudky na současnou vlnu minimalismu, kdy se lidé zbavují věcí a snaží se nové nehromadit. Úřad vyzývá veřejnost k podnětům, kam by se mohly další podobné budky umístit. Městskou část můžete kontaktovat prostřednictvím e-mailu, radnice hodlá v případě domluvy poskytnout knižním nadšencům finanční podporu ve formě mikrograntu.

Video
Video se připravuje ...

V Praze se objevují nové knihobudky: nejnovější hledejte na Sokolovské v Karlíně a na Florenci. Daniel Vitouš

Fotogalerie
14 fotografií