Kvůli tomu vznikl loni poradní sbor pro bezbariérové město. Za tu dobu přijal asi stovku podnětů od obyvatel. Některé bylo možné vyřešit ihned, u složitějších úprav město využije vyčleněných 10 milionů a nejkomplikovanější úpravy budou součástí plánovaných rekonstrukcí ulic.

„Letos se začnou odstraňovat bariéry na tramvajové zastávce Bělohorská i na křižovatce ulic Koliště, Dornych a Křenová, kam chodí lidé na městskou policii. Dalším místem je Malinovského náměstí, Šilingrovo náměstí nebo ulice Divadelní a Benešova,“ vyjmenoval primátorův náměstek Petr Hladík.

Část podnětů od veřejnosti už město vyřešilo. „Některé návrhy dokážeme vyřešit rychle, jiné si ale žádají větší plánování a stavební zásahy. Jednou z větších stavebních akcí bude úprava přístupu na zastávku Bělohorská v Židenicích. Upraví se přístup z ulice a přístup přes koleje na zastávku na protější straně,“ popsal Hladík. Současný přístup z Bělohorské ulice je pro vozíčkáře a matky s kočárky příliš strmý a v zimě v čase námraz je nebezpečný.

V květnu podle něj převede město částku na odbor dopravy, který společně s městskými firmami Brněnské komunikace a Dopravní podnik města Brna zajistí potřebnou rekonstrukci. „Chceme podobným způsobem odstranit co nejvíc současných překážek. Na letošní rok jich máme naplánovaných sedm,“ řekl Hladík.

Bezbariérové úpravy se uskuteční i v rámci plánovaných velkých rekonstrukcí ulic. Týkat se to bude například Benešovy ulice, město bude opravovat i Údolní, ale chce opravit i Veveří nebo Štefánikovu. Podněty, kde by se ještě měly odstranit bariéry, můžete stále posílat na e-mail bariery@brno.cz.

VIDEO: Někdy se i mistr tesař utne: Záludná past u hlavního nádraží v Brně: Vodicí lišty vedou slepce přímo do sloupů…