Nově by židle a stolky měly být rozmístěny na celkem 60 místech. Náklady na jejich pořízení nepřesáhnou dva miliony korun. Nové lokality budou vybrány společně s radnicemi a dalšími subjekty, které o ně projeví zájem. Loni byly například na Malostranském a Václavském náměstí, na náplavkách či v Emauzách. Kromě centra se lidé mohli posadit například na Proseku, v Klánovicích a Kolodějích.

Proti minulým rokům k sobě letos stolky a židle nebudou svázány řetízky. „Na většině testovacích míst se mobiliář bez řetízků osvědčil. Za celou sezónu (2017) bylo pouze na Malostranském náměstí nárazově ukradeno 10 židlí umístěných na volno,“ píše institut.

Krádeže výjimkou

Loni v říjnu byl ukončen sezónní provoz v 26 lokalitách, na dalších 14 místech židle venku zůstaly. Celkem se k 18. prosinci 2017 ztratilo nebo bylo odcizeno 30 židlí a 11 stolů. Poškozeno bylo 40 židlí a pět stolů, některé podle dokumentu půjdou opravit.

Projekt rozmístění mobiliáře představil IPR v listopadu 2015. Cílem bylo zlepšit kvalitu veřejného prostranství bez výrazných finančních nákladů. V pilotním projektu od května do října 2016 stolky a židle využilo asi 220 tisíc lidí. Počet za loňský rok materiál neuvádí.

Fotogalerie
15 fotografií