Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tomb Raider Archivy S.2: herní hrdinka Lara Croft funguje lépe na papíře než ve filmu

Autor: Ivan D. Hladík - 
19. března 2018
08:30

Lara Croft se dle svých autorů obává jenom jediné věci: nudy! Zatímco v novém filmu s Alicií Vikander (29) na ni občas narazíte, při výpravách na stránkách komiksu si můžete příběh prožít po svém.

Tenhle komiks není pro slabochy, bráno doslova. Obří formát dává vyniknout skvělým ilustracím, ale rozhodně protáhne svaly, pokud byste si ho chtěli vzít do hromadné dopravy. To se ale s takovou knihou nedělá. Ta se čte doma, v pohodlí, kde si ji naplno užijete. O čem je řeč? O dalším souborném vydání dobrodružství sexy hrdinky Lary Croft v knize Tomb Raider Archivy S.2. Lara dál v touze po dobrodružství a nejvzácnějších artefaktech cestuje po celém světě (a někdy dokonce i za jeho hranicemi). Čekají ji další výpravy, během nichž se utká s lovkyní pokladů z budoucnosti, bude čelit v zásvětí egyptským bohům a v neposlední řadě bude hledat lásku. Ve svazku najdete sešity od nakladatelství Top Cow 16 – 34 z let 2001 – 2003. Sešli se na nich výtvarníci Adam Hughes, Andy Park, Randy Green, Tony Daniel a mnozí další.

Lara Croft v touze po dobrodružství a nejvzácnějších artefaktech cestuje po celém světě (a někdy dokonce i za jeho hranicemi). Lara Croft v touze po dobrodružství a nejvzácnějších artefaktech cestuje po celém světě (a někdy dokonce i za jeho hranicemi). | Comics Centrum

Představovat komplikovaně samotnou Laru Croft je celkem zbytečné. Každý milovník akční fantasy, ať už filmové nebo komiksové, minimálně tuší, kdo je kráska s bujným poprsím, dvěma bouchačkami, které se nebojí použít, a vlasy sepnutými do pevného copu. Tomb Raider Archivy S.2 pak nabízejí příběhy, které nejsou nijak komplikované, ale i díky tomu jsou dostupné začátečníkům, stejně jako pokročilým fandům komiksu, kteří znají pravidla hry a vědí, že sem tam ustupuje scénář výtvarné verzi.

Podívejte se na ukázku z knihy:

Po úspěšném startu s prvním svazkem nastává sice zpomalení, dominantnější je Lařina fyzická stránka, přesto si lze každou stránku užít až do finále, kde je čtenář tohoto speciálního vydání odměněn širokou galerií obálek, a také ukázka fanouškovských komiksů.

Proč by neměla tato kniha chybět ve sbírce každého komiksového maniaka? Za prvé - 496 plnobarevných stran Lary Croft je už svým provedením hodno slušného místa v knihovně. Za druhé - sledovat vývoj legendy jménem Lara Croft je prostě zábava. Za třetí - různé pohledy různých scenáristů dokazují barevnost komiksového světa. Pravidlo „do stejné řeky dvakrát nevstoupíš“ platí a dle mého názoru je to dobře. Jak se jednotliví tvůrci poprali s Lařiným osudem, by každý fajnšmekr měl znát.

 


Dan Jurgens, Adam Hughes, Andy Park, Randy Green, Tony Daniel a další

Tomb Raider Archivy S.2

nakladatelství Comics Centrum, 2017

496 stran

Hodnocení: 80 %

Zobrazit celou diskusi