Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Udal vojína Manninga z WikiLeaks, dnes političku Manningovou. A ve 37 zemřel

Autor: var - 
17. března 2018
20:09

Počítačový hacker Adrian Lamo, který udal nynější političku Chelsea Manningovou FBI a který se naboural na stránky deníku The New York Times a Microsoftu, zemřel ve věku 37 let. Jeho otec to oznámil na sociální síti, uvedl zpravodajský server televize Fox News. 

Chelsea Manningová byla původně americkým vojínem Bradley Manningem. Ten byl v roce 2010 zadržen na základě udání Lama a obviněn z neoprávněného nakládání s utajovanými formacemi a jejich zveřejňování na serveru WikiLeaks. 

Ještě jako Manninga ho také obvinili  z „napomáhání nepříteli“ a v roce 2013 odsoudili k 35 letům vězení. Ve vězení si pak Bradley změnil pohlaví a přejmenoval se na Chelsea. Tehdejší prezident Barack Obama její trest zmírnil a po sedmiletém pobytu ve vojenské věznici byla v roce 2017 propuštěna. V roce 2014 byla Manningová  evropskými pirátskými stranami nominována na Nobelovu cenu míru.

Lamo byl nalezen mrtvý v bytě ve středu. Podle policie na jeho smrti není nic podivného, i když hned nebylo zřejmé, jak hacker zemřel.

Hacker měl žít zhruba tři roky ve Wichitě. Podle jeho kamarádky Lorraine Murphyové tam žil buď jako částečný, nebo úplný bezdomovec. „Cokoli špatného se mu v životě přihodilo, tak se přestěhoval, protože věřil, že se mu povede lépe. Znal lidi po celé zemi,“ dodala. Lamo ale podle Murphyové neměl mnoho přátel. Často měl také dostávat za hackerské útoky výhrůžky smrti.

Nyní už je z Chelsey Manningové americká aktivistka a politička. Letos  v lednu  oznámila, že se plánuje ucházet o post senátora v Marylandu. Jejím protivníkem má být současný demokratický senátor Ben Cardin. 

Otec zesnulého hackera vyjádřil lítost na Facebooku: „S velkým zármutkem a zlomeným srdcem musím dát vědět všem Adrianovým přátelům, že je mrtvý. Jeho bystrá mysl a soucitná duše jsou pryč. Byl to můj milovaný syn.“ Lamo byl odsouzen v roce 2004 za to, že se naboural do deníku The New York Times a společnosti Microsoft.

 

 

 

 

matno ( 17. března 2018 20:44 )

Tak, a teď budou následovat demonstrace a padne vláda ! 

Zobrazit celou diskusi