Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Faltýnek a Brabec by ČSSD dali 4 ministerská křesla. Babišovi to vychází na 3,5 člověka

Autor: ČTK, mah - 
17. března 2018
10:27

Hnutí ANO by sociálním demokratům nemělo vyčlenit více než čtyři ministerské posty. Shodli se na tom místopředsedové hnutí Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec. Připustili, že ČSSD by mohla dostat i jeden takzvaně silový resort, hnutí ale odmítlo, že by sociálního demokrata nechali obsadit ministerstvo financí. Premiér v demisi Andrej Babiš ale zatím konkrétní rozdělení ministerstev komentovat nechtěl. Zástupci hnutí to v sobotu řekli novinářům před jednáním poslaneckého klubu ANO na pražském Chodově.

Sociální demokracie by podle předsedy strany Jana Hamáčka považovala za důstojné obsazení pěti ministerských postů ve vládě. Strana by podle něj měla usilovat o ministerstva blízká svému programu, ale také o ta, kde má hnutí ANO střet zájmů. Někteří členové vedení ANO se shodli, že sociální demokracii jsou ochotni nabídnout maximálně čtyři křesla. Faltýnek novinářům řekl, že za něj by ČSSD mohla mít ve vládě nejvíce čtyři ministerstva, z toho jeden resort silový. Vyloučil, že by ANO neobsadilo funkci ministra financí. Připustil, že Hamáček jako někdejší stínový ministr obrany rozumí armádě.

Podle Brabce se obě strany v názoru na jejich početní zastoupení ve vládě liší. Souhlasí s Faltýnkem, že by ČSSD měla dostat maximálně čtyři ministerská křesla. O počtu a rozložení resortů dnes jedná vedení hnutí ANO se svými poslanci. Brabec poznamenal, že vzhledem k volebnímu výsledku ČSSD by nárok na žádný z takzvaně silových resortů pro ně vzniknout neměl. Chápe ale, proč je vedení sociální demokracie před stranickým sjezdem a referendem požaduje.

„Babiš: Personální nárok ČSSD vychází na 3,5“

Babiš nechtěl personální záležitosti vyjednávání o vládě komentovat. S Hamáčkem se podle něj shodli, že nebudou vyjednávat přes média. K počtu ministrů Babiš řekl, že je „potřeba vzít kalkulačku a spočítat poměry“. Podle jeho propočtů nárok ČSSD na ministerské posty vychází na 3,5, dodal.

marmat ( 17. března 2018 20:46 )

Ten sorry-jako trest za realizovaných 50 milionů hmmm Víte, nebo tušíte,že se jedná o Kalouskův scénář...Dosud/dodnes fungující !!!

marmat ( 17. března 2018 20:41 )

Teď jste jim to nandal...jdou si VŠICHNI hodit

marmat ( 17. března 2018 20:38 )

Tak nesledovat...

marmat ( 17. března 2018 20:35 )

Zdendo, tohle je ale stará omletá minela -včetně TEPLÁKŮ

marmat ( 17. března 2018 20:33 )

Po TOM VŠEM, co na něj intrikáni ušili a šijou, jim všem Andrej vytřel...zrak ! Je opravdu chytrej a požadavek Hamáčka s podtextem vydírání (Čapí hnízdo) zvládne, i když je ultra drzej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa