Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hanka se bojí o dcery. Přihlásila je na sebeobranu, kterou používá i FBI

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
17. března 2018
06:20

O svoje děti mají strach snad všichni rodiče a Hanka (41) není výjimkou. Pro klid duše se ale rozhodla něco udělat. Na radu souseda se přišla podívat na kurzy krav maga –sebeobranného a taktického systému, který vznikl v Izraeli, kde je také zahrnut v povinné školní docházce. V USA tento způsob boje používá FBI i CIA. Jejím dvěma dcerám se kurzy zalíbily. Jak to vypadá, když se dítě učí bránit proti potencionálním útočníkům? Hanka se svěřila i s tím, jak její dcera reagovala, když ji do auta lákal cizí muž.

Michal Friedrich má na starosti většinu kurzů pro děti. Těší se přirozené autoritě. Stačí, aby řekl, ať se děti seřadí nebo něco uklidí. A dívky a chlapci ve věku od 9 do 13 let úkol bez řečí splní.

Nejdříve proběhne rozcvička, pak se děti dožadují „krabího moru“. Jedná se o hru, pomocí které trénují svoji kondici. 

Trénink s „včelařem“

Na lekci, kterou měly možnost sledovat Blesk Zprávy, přišel „včelař“. Tak se říká figurantovi ve speciálním ochranném obleku, který má funkci potencionálního útočníka. Děti už ví, co mají dělat, když je někdo popadne za ruku nebo se je pokusí zvednout a unést.

„Umím se bránit proti facce nebo když mě někdo chytne za tričko,“ říká Terezka (9). „Nejvíc mě baví boxování do pytlů, už umím i pády dozadu, do stran nebo i dopředu,“ chlubí se Petr (9).

„Děti neučíme jen obranu na fyzické úrovni, učíme je i základy bezpečného chování, jak předcházet krizovým situacím, nebo když jsou například venku, jejich kamarád se zraní, tak jak a kde hledat pomoc,“ vysvětluje instruktor Milan Friedrich. „Pády je učíme proto, protože víme, že dětem při hrách hrozí zranění, takže je učíme i správně padat,“ dodává.

Hanka: Muž na ulici zval dceru do auta

Hanka na kurzy přihlásila obě dvě dcery, sama chodí na kurzy sebeobrany pro ženy. „Moji mladší dceru jednou na ulici oslovil muž a řekl jí, aby si sedla k němu do auta,“ svěřila se Blesk Zprávám.

Jak vyřešila dcera nečekanou situaci, do které se dostala? Jak probíhají tréninky krav maga? Podívejte se na reportáž: