Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ruští hackeři se prý dostali do velínů jaderných elektráren, USA jsou ve střehu

16. března 2018
09:24

Trumpova administrativa ve čtvrtek obvinila Rusko z kybernetických útoků na americké a evropské jaderné a vodní elektrárny, aby je mohla sabotovat a poté vypnout.

Vláda Spojených států se domnívá, že Rusko tak činí z důvodu, aby mohlo v případě konfliktu narušit elektrické zdroje Západu. Potíže průmyslových strojů prý začaly koncem roku 2015, kdy se objevil i první zásah Rusů do amerických prezidentských voleb. Hackeři prý nejvíce ohrožovali zdroje Severní Ameriky a Evropy na jaře 2017, po prezidentské inauguraci.

Podle informací se ruští hackeři dostali k hlavním systémům řízení agregátům v jaderných elektrárnách, které měli údajně sabotovat. Ještě nikdy se nedostali tak blízko, aby sabotovali nebo vypnuli počítačové systémy. Podle dokumentů zveřejněných ve čtvrtek Ministerstvem vnitra museli mít hackeři k činu povolení od ruské vlády.

Poprvé USA oficiálně označili Rusko za pachatele

„Máme důkazy, že jsou ruští hackeři napojeni na jaderné elektrárny, což jim umožňuje vypnout napájení strojů nebo provést sabotáž. Už jim chybí jen nějaká politická motivace,“ uvedl Erich Chien, ředitel pro bezpečnostní úsek technologií společnosti Symantec.


Je to vůbec poprvé, kdy vláda Spojených států oficiálně jmenovala Rusko za pachatele kybernetických útoků. Nárůst kybernetických útoků ve světě potvrzují zprávy z minulého roku. V prosinci provedla Severní Korea útok zvaný „WannaCry“, který ochromil britský zdravotnický systém. V létě 2017 kyberútok „NotPetya“ zablokoval na Ukrajině státní vládní agentury a finanční systémy, čin je rovněž připisován Rusku.

djaba ( 16. března 2018 12:38 )

 A proč jsou velíny elektráren a jiné strategické body napojeny na internet ?

Zobrazit celou diskusi