Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pozor na srdeční arytmii! Takhle ji můžete poznat

16. března 2018 | 06:00

Porucha srdečního rytmu, odborně nazývaná arytmie, patří mezi ta nejčastější srdeční onemocnění. Každý rok u nás přibude čtyřicet tisíc pacientů, kteří touto nemocí trpí. U zdravého člověka arytmie neznamená bezprostřední ohrožení života, velkým rizikem je pro pacienty s jiným onemocněním srdce.

Co se děje při arytmii s tělem? V průběhu arytmie se srdeční síně rychle, nekoordinovaně a nepravidelně stahují, což se projeví nepravidelným tepem. V srdci může dojít ke vzniku sraženiny. Pokud se uvolní, může způsobit infarkt nebo – při průchodu krčními tepnami do mozku – může ucpat některou z mozkových tepen. Následkem nedostatečného okysličování a vyživování postihne mozek cévní mozková příhoda

Fibrilace síní nemá nikdy jednu příčinu vzniku, je to vždycky kombinace více faktorů,“ vysvětluje kardiolog Miloš Táborský. 

U nemocných hraje svou roli i genetická dispozice, nicméně u převážné většiny se fibrilace síní objevuje v souvislosti s dalšími rizikovými faktory, jako jsou hypertenzeobezitadysfunkce štítné žlázy, chlopenní vady a další. I u mladších ročníků může dojít ke komplikacím, ke zhoršení kontrakčních schopností srdce a k srdečnímu selhání,“ dodává kardiolog. Asi šedesát procent osob s fibrilací síní pociťuje bušení srdce, tlak na hrudi, dušnost

Cigarety opravdu škodí

Už jsme si to přečetli snad stokrát, ale je to tak. K největším hříchům s nepříznivým vlivem na srdečněcévní systém patří kouření. „Dnes kouří bohužel stále více mladých lidí, hlavně žen, a dokonce i dětí, starší generace spíše přestává kouřit. Připomínám ženám, že kombinace kouření a hormonální antikoncepce je riziková,“ varuje MUDr. Táborský. Kouření zvyšuje srážlivost krve, narušuje stěny tepen, na kterých se snáze ukládají tukové látky. Tím se snižuje průtok krve, srdce je nedostatečně zásobené kyslíkem. 

Aby mohlo správně fungovat, musí zvýšit svůj výkon, a to se často projeví zvýšením krevního tlaku. Právě vysoký krevní tlak bývá jednou z příčin poruch srdečního rytmu. Na srdeční funkci má vliv i nadváha. Srdce musí víc pracovat, aby dokázalo rozvést kyslík a živiny do všech částí těla.

Nadváha při arytmii

U obézních lidí existuje větší riziko vzniku fibrilace síní než u osob s normální váhou. S vyšší hmotností je spojena i řada dalších komplikací, například cukrovka, která může zvyšovat možnost vzniku poruchy srdečního rytmu,“ doplňuje MUDr. Táborský.

Další informace o arytmii najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Jana Hrabáková
Video se připravuje ...