Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Perverzní Die Antwoord se vrací do Prahy: Yolandi, Ninja a DJ God jsou symbolem originální elektroniky

Autor: shp - 
13. března 2018
17:00

Die Antwoord patří k tomu nejoriginálnějšímu, co elektronická scéna světu za poslední roky přinesla. Tato jihoafrická formace je svá, divoká, extravagantní, nemravná i perverzní. Jejich sound v sobě kombinuje rap rave, hip hop, trap a množství dalších tanečních žánrů. Yolandi Visser, Ninja a DJ God se vrací do Prahy na holešovické Výstaviště. Možná je to naposledy, možná ne. Jejich páté album má být však poslední.

Dohromady se dali již v roce 2008. Ninja a Yolandi se v tu dobu již moc dobře znali. Byli totiž milenci. Z jejich vášně a lásky vzešla dcera Sixteen Jones, kterou fandové Die Antwoord znají z videoklipu I Fink You Freaky. Jejich sound byl od začátku působivý a během let se vyvíjel. Raveové beaty prokládané rapováním se staly receptem k hodně originální hudbě. Tu producent a DJ God prolnul s dalšími žánry jako trap nebo dokonce trance.

Die Antwoord během své kariéry vydali již čtyři alba – $O$ (2009), Ten$Ion (2012), Donker Mag (2014) a Mount Ninji and da Nice Time Kid (2016). Usilovně však již pracují na pátém albu, které má být posledním celé formace. Co bude následovat, je nejasné. Die Antwoord však odmítají, že by se rozpadli. I přesto nás ale čekají i sólové projekty jednotlivých členů této skupiny.

Název Die Antwoord znamená v afrikánštině Odpověď. Tahle formace je jednoznačně odpovědí na nedostatek originální hudby. Zaměnit je s někým jiným prostě nejde. Když je slyšíte, víte, že to jsou oni. Kromě hudby chvilku fušovali i do filmu. Objevili se ve sci-fi komedii Chappie, kterou režíroval jejich kamarád Neill Blomkamp (Elysium, District 9).

Češi extravagantní trojici, z níž jeden je vyhublý rapper s tetováními po celém těle, další je zpěvačka s vizáží lolitky kombinované s démonem a třetí DJem nosícím deformovanou masku, moc dobře znají. Vystoupí u nás již počtvrté. Poprvé řádili již v roce 2010 v pražské Lucerně. V roce 2016 vyprodali Žluté lázně a loni byli headlinery festivalu Rock for People. Nyní je očekávejte na Výstavišti v pražských Holešovicích v plné polní.

Datum, které si zakroužkujte v kalendáři, je 20. srpna 2018!

Oficiální Facebook party

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi