Nejvzácnější poštovní známka Československa měla odhadní cenu 5 až 7 milionů. Nakonec se ji dnes podařilo vydražit za 7,8 milionu korun. Dražba známky ze sbírky filatelisty Ludvíka Pytlíčka měla vyvolávací cenu 4 miliony. Sběratel zmiňovanou nejvzácnější známku koupil roku 1996 za 2,6 milionu korun. Ve známosti se dochoval pouze jediný exemplář.

Do aukce se tato vzácnost naposledy dostala před 90 lety, když zemřel její první majitel Jaroslav Šula. V Brně ji roku 1928 za 32 tisíc korun koupil vídeňský filatelista Kraus. Ve 30. letech minulého století se jejím majitelem stal sběratel Zdeněk Kratina, po ukončení druhé světové války však stát známku zabavil a uložil do Poštovního muzea v Praze.

Prodejem vyvrcholil prodej částí největší sbírky prvorepublikových československých známek. Filatelista Ludvík Pytlíček se ji rozhodl rozprodat, protože jeho děti filatelistický koníček nezdědily. Zlatou sbírku zahraniční pojišťovny oceňovaly na více než 100 milionů korun.

Ludvík Pytlíček byl s průběhem aukce spokojený. Nového majitele známky prý nezná, ale mohl by to podle filatelisty být německý aukcionář Christoph Gärtner. „Nabízel mi určitou nabídku. Já jsem bohužel na tu nabídku nepřistoupil. Mám dojem, že to koupil on,“ uvedl Ludvík Pytlíček, který si za peníze hodlá koupit nové auto a cestovat s rodinou po světě.

Fotogalerie
13 fotografií