Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Svěrák se na Lvech pustil do Zemana kvůli ČT, další si přisadili. Ovčáček má jasno

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. března 2018
21:00

Režisér Jan Svěrák označil kritiku České televize v inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana za největší útok na její nezávislost od televizní krize v roce 2000. Před zahájením přímého přenosu z Rudolfina, kde se rozdávaly filmové ceny Český lev, přečetl u pultíku na jevišti text Pět vět na obranu ČT. Vyzval v něm politiky k zastání se veřejnoprávní televize a jejímu zachování jako nezávislého média. Mezi přítomné hosty pak rozdal podpisové archy. Na obranu ČT se při přebírání ceny za svůj dokument Červená postavila i Olga Sommerová a další umělci.

„Moc vám všem děkuji a jsem moc ráda, že Českého lva vysílá Česká veřejnoprávní televize, která nepatří žádnému oligarchovi, ale patří nám občanům. A pokud by se někdy stalo jinak, tak bych ráda vyzvala všechny kolegy, aby se spojili a obhájili svobodnou Českou televizi,“ uvedla Sommerová. Herečka a režisérka Petra Nesvačilová, která Sommerové cenu předávala, uvedla: „Teď bych točila film o populismu a útocích na svobodu médií.“

„Nevolte Miloše Zemana,“ prohlásil režišér Marek Najbrt, i když už mají Češi po prezidentských volbách a stávající hlava státu znovu kandidovat nemůže. Do Zemana a jeho „výkonu“ na Hradě si rýpnul i režisér Fero Fenič. Odkázal na výkon maskérů, jako by chtěl naznačil, že na Zemanově místě byl ve čtvrtek dvojník.

Video  Svěrák na Lvech vystoupil proti Zemanovi na obranu ČT  - Daniel Maršalík
Video se připravuje ...

Producentka minisérie Spravedlnost Kateřina Ondřejková poděkovala České televizi za podporu a prostor, který umělcům vytváří. Dodala, že doufá, že tomu tak bude i nadále „navzdory politikům, kteří se tomu snaží zabránit“.

Herečka Tatiana Pauhofová, která předávala cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli Petře Špalkové, měla na šatech placku All for Jan (Všichni za Jana) na uctění památky zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Stejné placky měli i někteří další hosté v hledišti.

Zuzana Kronerová ve svém projevu při přejímání ceny za nejlepší ženský výkon v hlavní roli připomněla dění na Slovensku a vyzvala Čechy, aby nedopustili, aby se něco podobného stalo i tady.

Fotogalerie 25. ročník cen Český lev: Hvězdy rozzářily slavné Rudolfinum 121 fotografií

Hrad: ČT není žádný demokratický pilíř

Prezident ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil Českou televizi, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize Zeman obvinil i další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a z neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Hrad si ale stojí za svým. „ČT není žádný demokratický pilíř. ČT je opora deep state, který si tradiční strany budovaly od roku 2002. ČT chrání mocné těchto stran,“ uvedl už v pátek na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Právě na tento výrok odkázal Blesk Zprávy při dotazu, co říká na obranu České televize od umělců na Českých lvech.

Mluvčí České televize Karolína Blinková po projevu označila rétoriku zaměřenou proti veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti za nepřijatelnou. „Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky,“ připomněla nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka na Slovensku.

Zemanův útok na svobodu slova

Někteří politici označili Zemanův projev za útok na svobodu slova. Miroslava Němcová (ODS) po útoku na média z Vladislavského sálu odešla a připojili se k ní i někteří další poslanci a senátoři. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman ponížil akt složení prezidentského slibu „na úroveň politické taškařice“. „Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře Zeman nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti. Předseda SPD Tomio Okamura naopak dal prezidentovi za pravdu a předseda ČSSD Jan Hamáček na Twitteru sdělil, že mu bylo ctí se inaugurace zúčastnit.

Video  Zemanovo inaugurační utrpení: Vezli ho 234 metrů, stěhovali plošinou  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Na středu 14. března je na podporu České televize a svobody slova svolávána na sociálních sítích demonstrace s názvem „Zemane – ČT nedáme!“. Má se konat od 19:00 na Václavském náměstí.

hnnn ( 12. března 2018 19:10 )

Partička co to tu vedla od r.89, tzv."demokratický blok" svými sliby,korupcí a rozprodáním ČR lidi natolik otrávila,že začali hledat alternativu jinde(např.ANO)!Tím pádem dem.blok přichází o koryta a vytahuje osvědčeného strašáka komunismu-ten ve zkutečnosti nehrozí,neboť KSČM získala pouhých 7.76% hlasů a dále slábne,nemá co nabídnout a ANO,Piráti,Okamura,založili úspěch HLAVNĚ na oněch nespokojencích dem.bloku a částečně KSČM!Vyplývá z toho,že nebýt zhovadilosti tradičních stran nemá Babiš a spol. šanci!Takže celá ta šaráda s ohrožením demokracie je jen bojem o ztracené pozice!Naši milý umělci(včetně ČT.) jsou napojeni na různé penězovody vytvořené dem.blokem,což jim vyhovuje a případnými změnami se cítí ohroženi.Logicky se tak i z nich najednou stávají "ryzí demokraté" kterým,jak jinak,nejde o nic jiného než bránit demokracii!

mazden ( 12. března 2018 07:59 )

No jo Svěrákovci se musejí zvyditelnit poněvadž nedostali LVA tak jsou nasraný.Tak musejí aspoň rýpat do Zemana.

franta15 ( 11. března 2018 19:37 )

Jsem pro zrušení všech kulturních akcí, kterých pražská kavárna a pražští umělci zneužívají k politickým účelům. Sbírají tam podpisy proti prezidentvi nebo premiérovi. Jak je to možné? Proč tyto akce ministr kultury nezruší, protože jsou zneužívané umělci, novináři a všelijakými pochybnými existencemi k rozeštvávání národa, ba přímo odmítají názor lidí, kteří prezidenta a politiky zvolili. Je to opovrhování demokracií, protože zloději křičí - chyťte zloděje!!!! Co je to za Kocourkov? Stovka pražáků přece nemůže organizovat demonstrace proti vládě, premierovi a prezidentovi zaráz. Tyto příspěvky tady jednoznačně ukazují co si o tom myslí občané.Toto je politický paskvil, když jeden trapný režisér se montuje na kulturní akci do akce - demonstrace proti "všem", koho jsme si jako lidé zvolili!!!Co si ten kretén o sobě myslí? My lidé můžeme pouze doufat, že se najde někdo, kdo tyto lidi pošle někam do montérek nebo tepláků a bude tady konečně pokoj. Já říkám, že tito lidé nám rozvracejí naši republiku - snad ještě žijeme ve své vlastní zemi a ne v nějaké provincii EU, která nás vodí všude na řetězu a s čipem v uchu. Babiš dnes dával tomu psychopatovi /jinak manželce nového prezidenta, kterého chce pražská kavárna dostat na Hrad/ na frak. Babiš mluvil pro nás občany velmi jasně a dával mu najevo, že v ničem nemá pravdu. Myslím, že Moravec budu muset podat demisi- nebude to už dlouho trvat. Ať se hlásí o práci v nějaké "pražské televizi", my na Moravě už na něho nejsme zvědaví. Tam si může rozumovat do zblbnutí. Česko nikdy nebude mít tak schopného premiéra jako je Babiš. Když nechtějí Babiše, tak ať řeknou jakou vládu chtějí a jaký premiér by se jim líbil? O jejich kandidátovi na prezidenta víme všechno /a nevíme to z ČT/, mj. to že je členem jedné muslimské organizace. S tím se nám nikdo nepochlubil, ale na internetu je to všechno.

franta15 ( 11. března 2018 18:59 )

Kdo je to jakýsi Svěřák? My na Moravě ho neznáme, je to samozvanec, který napadá hlavu státu, kterého jsme si jako občané přímo zvolili. Moravané jsou pro to,aby se Praha osamostatnila,protože říká něco s čím nemůžeme souhlasit. ČR není jen Praha a ten zbytek je větší než Praha a žije tady víc lidí jak v Praze. Pokud ČT bude dál cenzurovat svoje vysílání nebudeme ji platit poplatky a vydržujte si ji Pražáci sami. ČT nás neinformuje o těch nejdůležitějších událostech a pokud chceme něco vědět, tak to hledáme na internetu nebo u slovenské televize. Kolují nám tady stovky informací z internetu a v mailech, že jako občané nevíme vůbec NIC, ani o nás a už vůbec o EU. ČT24 jako zpravod.televize vysílá úplné hovadiny o všem možném, jenom ne to co se píše v zahraničí,vč. Slovenska. Taková cenzura tady nebyla ani za socializmu.Nebude dlouo trvat a utečnou všich znání redaktoři,kteří jsou ještě na obrazovce. Svěřák je křivák jak vyšitý,to si budeme dobře pamatovat,stejně jako na Ebena. To co předváděl dnes Moravec s Babišem-tak to byla hrůza!!! Kdy konečně tato hlásná trouba pražské kavárny a Kalouska a jeho lidí vypadne.Spoléháme na to, že mu to může zařídit právě Babiš.Já bych to tam dnes s ním nevydržel. Štestí,že je to zkušený člověk a politik. ODS chce odvolávat Babiše a šíří se to z ČT. Snad si nemyslí, že v nových volbách zvolíme někoho z TOP09, ODS, KDU nebo Starostů??? Dostanou ještě méně hlasů, za všechny ty svinstva,které teď o Babišovi a Zemanovi po ČT prezentují. Národ nikdy nebude volit ty, kteří nás už tolikrát zklamali. Babiš dnes řekl co všechno připravují a to jsou věci důležité pro nás- obyčejné lidi. Se zloději, kteří nechali rozkrát úplně všechno - teď už i naši demokracii nechceme mít nic společné. A to jste byli donedávna v koalici právě s Babišem a jako vláda jste si nechali ukrást to, že jsme konečně dosáhli lepších výsledků. Hanba, hanza, zalezte už a neotravujte nebo vypadnete z Parlamentu všichni!!!

mandy ( 11. března 2018 17:30 )

Ona si ta komediantská "elita" asi vůbec neuvědomuje, že ty peníze, kterými je Česká televize podporuje jsou měsíčně vybírány prostřednictvím povinného inkasa od obyvatelů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa