Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Zemanově inauguraci seděli „tajní“ mezi hosty. Němcová zuří: Nepřijatelné

Autor: Vera Renovica, jko - 
10. března 2018
05:00

Tento způsob inaugurace zdá se zasvěceným být poněkud nešťastný… Manželka kancléře Alex Mynářová (34) poslouchala projev Miloše Zemana (73) z první řady, kam podle protokolu nepatří. A, jak informoval Blesk zdroj z Hradu, mezi hosty byli usazeni policisté v civilu.

Kritici připomínají, že inaugurace, tedy uvedení prezidenta do funkce, je v podstatě společná schůze Sněmovny a Senátu. Přednost tak mají mít zákonodárci.

„Nezaznamenal jsem, že by manželka kancléře byla zvolena senátorkou nebo poslankyní. To by bylo asi jediné zdůvodnění, proč seděla v první řadě. A to vedle prezidenta a rodiny. Jestli patří do rodiny prezidenta, to jsem nepostřehl,“ uvedl k prominentnímu usazení ženy Vratislava Mynáře (50) Alex bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (40).

Seděla hned vedle prezidentovy ženy Ivany Zemanové (52) či jeho dcery Kateřiny (24) v první řadě sálu.

Policie v řadách pro hosty

Na další »problém« upozornil Blesk zdroj z Hradu, který si nepřál být jmenován. Identifikoval totiž neoznačené policisty z útvaru chránícího prezidenta usazené mezi hosty, v civilu a možná i ozbrojené. Blesku na dotaz k věci předseda Sněmovny Radek Vondráček (44, ANO), který byl odpovědný za organizaci akce, neodpověděl.

Fotogalerie Inaugurace prezidenta Miloše Zemana 212 fotografií

„Pro řešení případného narušení schůze byli předsedajícímu k dispozici dva policisté z útvaru na ochranu ústavních činitelů, kteří čekali na jeho pokyny. Vše bylo zcela v pořádku,“ napsal Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček. O ochrance prezidenta, která je pod jiným útvarem, se nezmínil.

Němcová chce vysvětlení

Rozčililo to hlavně poslankyni Miroslavu Němcovou (65, ODS), která ve čtvrtek jako první odešla v průběhu Zemanova projevu, protože jí přišel útočný a nepatřičný. Němcová byla šéfkou Sněmovny, když byl Zeman inaugurován poprvé – roku 2013.

„Když přichází pan prezident do Sněmovny, také nejsou rozesazeni vedle nás v lavicích příslušníci policie. Je to naprosto nepřijatelná praxe a nevím, kdo za ni zodpovídá. Inaugurace je v podstatě schůze Sněmovny a Senátu, takže jestliže mezi námi sedí tajní policisté, znamená to, že si to vyhodnotili, že ze strany poslanců a senátorů hrozí prezidentovi nebezpečí. Budu se na to ptát pana předsedy Poslanecké sněmovny,“ řekla Blesku.

Nevylučuje ani, že věc bude probírána na schůzi Sněmovny a že v krajním případě vznese »personální požadavky«.

„Po těchto otázkách se musíte ptát policie,“ uvedl Ovčáček a na adresu bývalé šéfky Sněmovny dodal: „Po inauguraci mám velkou starost o zdraví Miroslavy Němcové. Prý to byl skoro infarkt. Měla by se proto vystříhat zbytečného rozčilování a trávit čas na lůžku.“

Tajemný kufřík skrýval neprůstřelný štít?

Kam se hne prezident Miloš Zeman (73), tam ho následuje i jeho ochránce s tajemným kufříkem. V něm ale nejsou úřední lejstra. Může totiž hlavě státu zachránit život!

„Kufřík je prostě kufřík,“ okomentoval účel zavazadla hradní mluvčí Ovčáček. Blesku se ale podařilo zjistit, že se s největší pravděpodobností jedná o přenosný neprůstřelný štít. Ten by měl odolat projektilům vyslaným z pušky i brokovnice.

Agent s kufříkem na ochranu prezidenta Zemana měl zřejmě přenosný štít. Agent s kufříkem na ochranu prezidenta Zemana měl zřejmě přenosný štít. | Blesk - Martin Přibyl

Přitom se jedná se o brašničku z kevlaru, která má něco přes tři kila, a v účinný štít se dokáže proměnit za pár vteřin. A kolik takový kufřík hodný Jamese Bonda stojí? Nejlevnější modely od 20 tisíc korun, ale cena se může vyšplhat i ke sto tisícům.

11karel11 ( 15. března 2018 19:33 )

Ta nenávistná stará baba Němcová by měla držet hubu, zlodějka, která kradla v sámošce, její syn jezdil služebním autem, má co nejméně mluvit. 28 roků se roztahuje v politice za luxusní plat , a bude tu kázat.

halba ( 13. března 2018 19:22 )

V PS se drží jako štěnice.Tahle absolventka Střední zemědělské školy-technické měla dávno rezignovat a to hned jak jí čapli při krádeži rohlíků a následně když dala k dispozici synstvu poslanecké auto i s benzinkartou.Je mi záhadou,kdo tu veš stále volí.

goma ( 12. března 2018 13:17 )

Tak to je jediný, na co se neúspěšná paní Němcová zmůže - zuřit

oltec ( 12. března 2018 09:20 )

před rokem 89 byla ve vládě Marie Kabrhelová která se zrovna tak jak vzteklá baba Němcová pletla do všeho a ničemu nerozuměla tak novodobá Kabrhelko jdi už do důchodu nedá se tě poslouchat a nevyžírej stát

kacer56 ( 11. března 2018 11:55 )

O kolik asi ta stará zatrpklá megera okradla poslaneckou sněmovnu tím,že půjčila služební auto synovi.Jo spravedlnost v podání ODS. Slyšeli jste od ní někdy nějakou omluvu ? To jenom po Ondáčkovi jí chtěla asi 10x. Fuj!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa