Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci Zemana na inauguraci přirovnali k Trumpovi. Na Ukrajině je za „putinovce“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. března 2018
21:40

Inaugurační projev hlavy českého státu Miloše Zemana (73) připomínal podle webu německého deníku Die Welt prezidenta Spojených států Donalda Trumpa (71). Web zmiňuje Zemanův útok na média a píše o skandálu.

„Toto vystoupení připomíná amerického prezidenta Donalda Trumpa: při složení přísahy českého prezidenta Miloše Zemana došlo ke skandálu. Ve svém projevu na Pražském hradě napadl Zeman ve čtvrtek liberální tisk, konkrétně Hospodářské noviny a magazín Respekt, stejně jako veřejnoprávní televizi. Vyčítal jim ‚manipulaci české veřejnosti‘,“ napsal na internetu Die Welt.

„Několik konzervativních poslanců, mezi nimi i exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, opustilo na protest sál,“ uvedl dále.

Die Welt českého prezidenta ve zprávě charakterizoval jako provokatéra, tvrdého kritika islámu a přítele Ruska a Číny. „O prezidentské vystupování se Zeman stará jen málo,“ konstatoval také web.

Zeman v inauguračním projevu ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do jeho vydavatelského domu či na Českou televizi. Někteří politici, zejména z TOP 09, ODS a KDU-ČSL, opustili při této pasáži projevu sál.

Reakce přišly z USA i Ukrajiny

Inauguraci zaznamenala i americká média, které neopomněla zmínit Zemanovu proruskou orientaci. Zároveň připomněla, že český prezident byl jedním z mála evropských lídrů, který během amerických prezidentských voleb otevřeně podporoval Trumpa. Ukrajinští novináři Zemana nazvali „Putinovým přívržencem“ a zmínili jeho schválení anexe Krymu.

bizon_pepa ( 10. března 2018 12:08 )

"Němci Zemana na inauguraci přirovnali k Trumpovi. " Tak to bych bral jako poctu. Rozhodně lepší než se nechat přirovnávat k Mutti Adolfina.

tosto ( 10. března 2018 11:39 )

konimrd: hlavně od 21.srpna 1968 !!!!!!!!!!!!!!nás chránili

yokky ( 10. března 2018 08:13 )

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍🐱‍🏍✌✌✌👏👏👏👏👏presne tak👍👍👍👍👍

diskutujici ( 10. března 2018 07:36 )

 Nemci s tou svoji mama by nemeli radeji nic komentovat

steelheart ( 9. března 2018 23:39 )

ŽÁDNÝ skandál to nebyl))) a ta přirovnání slouží panu prezidentovi ke cti! tak to vnímám... je to prostě světový politik, narozdíl od některých našich nýmandů a břídilů typu Kalouse a Němcové ))))))

Zobrazit celou diskusi