Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fake news se šíří rychleji než pravda, zjistila studie. Jde hlavně o politiku a teror

Fake news, tedy nepravdivé informace, se po Twitteru šíří rychleji než pravda. Zjistili to američtí vědci.
Fake news, tedy nepravdivé informace, se po Twitteru šíří rychleji než pravda. Zjistili to američtí vědci.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
9. března 2018
07:39

Falešné zprávy se na komunikační síti Twitter šíří mnohem rychleji než zprávy pravdivé. K takovému závěru dospěli výzkumníci Massachusettského technologického institutu (MIT) ve studii, kterou ve čtvrtek zveřejnil odborný časopis Science. Přeposílání zpráv je přitom hlavně dílem reálných uživatelů, nikoli anonymních automatických programů, takzvaných botů.

Američtí vědci analyzovali 126 tisíc tweetů, které tři miliony uživatelů rozeslaly mezi léty 2006 a 2017. Zjistili, že falešné zprávy jsou zhruba sedmdesátkrát víc přeposílány než zprávy pravdivé. Studii podle agentury Reuters prověřovalo šest nezávislých kontrolních týmů.

Přeposíláním se podle výzkumu šíří hlavně falešné zprávy politické povahy, méně nepravdivé zprávy o terorismu, živelních pohromách, vědeckých poznatcích nebo finančních analýzách. Zvlášť rychle se praxe přeposílání rozšířila v letech 2012 a 2016, kdy byly v USA prezidentské volby.

Programy, které přeposílají tweety automaticky, šířily pravdivé a nepravdivé zprávy rovnoměrně. Z toho vědci vyvozují, že celková nevyváženost těchto dvou skupin je dílem reálných uživatelů. Důvodem může být fakt, že falešné zprávy jsou víc překvapivé, často senzační a vyvolávají větší pozornost. „Pokud někdo vyrobí neočekávanou fámu, je daleko pravděpodobnější, že ji přepošlete,“ konstatoval vedoucí massachusettského týmu Soroush Vosoughi.

Vedení společnosti Twitter výsledek výzkumu nekomentovalo, přispělo ale finančně na jeho vypracování. Výsledky podle autorů studie nejspíš nebudou jiné ani v případě Facebooku a jiných sociálních sítí.

Samo ( 17. dubna 2018 09:19 )

Zeman kritizoval centrum proti dezinformacím, protože sám s oblibou tyto dezinformace šíří. Na jedné straně kritizuje USA, Francii a Velkou Británii za zásah proti vojenským cílům a skladům chemických zbraní, prý neměli mandát od Rady bezpečnosti OSN, jak by jej mohli mít, když Rusko je stálým členem této rady. Na druhé straně Zeman držel klapačku, když Rusové napadli Gruzii a zabrali její části Abcházii a Jižní Osetiji, nebo také Podněstří v Moldávii, dále také součást Ukrajiny Krym a východní Ukrajinu, kterou nadále okupují. Zeman byl dokonce tak diplomaticky bezohledný, že Ukrajincům doporučil, aby se s tím smířili, že jim Rusové zabrali Krym. Asi ví, že co Rusové zachvátí, v životě nenavrátí- proto mají tak velké území.

marmat ( 9. března 2018 11:45 )

Reflex komplet, ČT 1/24 KOMPLET !!! tendenční, trapné a kupodivu velmi průhledné :-servírování fake-news se může, ale jen do určité chvíle tvářit téměř kultivovaně...,každopádně musí být často vypilováno aby bylo sež.áno. lLidé se ovšem změnili a dokonce víc, než 100% trapný a průhledný Reflex

marmat ( 9. března 2018 11:36 )

Vypadá to, že si ve své samolibosti dokonce věříte

flora ( 9. března 2018 10:37 )

Úplně nejčerstvější fejk šíří sami novináři, když tvrdí, že poslanci a hosté odešli z inaugurace prezidenta. Chudáčci předem veřejně prohlašovali, že na žádnou inauguraci nejdou, že jdou do práce na zasedání obou komor. Takže odešli z pracovního zasedání při projevu prezidenta (odešli jako běžně odcházejí z jednání v PS, jednací řád je totiž stejný) . Neodešli z inaugurace - pokud tohle novináři tvrdí, je to fejk jak to prase na kravatě!

miro 49 ( 9. března 2018 09:16 )

Na to nemusí být člověk americký výzkumník, to vidíme denně ve sdělovacích prostředcích i na internetu.

Zobrazit celou diskusi