Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Slovensko po vraždě Kuciaka zaplavily odznáčky. Fico za tím vidí Sorose

Autor: Darina Jíchová - 
8. března 2018
17:10

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica prochází krizí, prezident jedná o možném rozpuštění vlády a předčasných volbách a média spekulují o pondělní demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka, kterou oznámila agentura SITA. Ficův Smer Kaliňákův odchod popřel, vyjádří se k němu až po jednání celé koalice. Premiér a jeho straníci mezi tím šíří různé konspirace, jejich další obětí se staly odznáčky s heslem #AllForJan, které vznikly na památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny. Podle Fica se objevily moc brzo.

Fico se neustále strefuje do organizátorů protestních pochodů, podle něho a jeho strany mají vazby na prezidenta Andreje Kisku a miliardáře maďarského původu George Sorose, který podle nich všechno financuje. Smer Sorose označuje za rozvratitele států. Terčem jejich kritiky jsou nyní odznáčky a placky, které se po Kuciakově vraždě staly symbolem všech lidí, kteří chtějí dokončit jeho práci a odhalit, co vedlo k jeho zabití.

Podle Fica odznáčky vznikly moc rychle

Heslo #AllForJan jen pár dní po smrti novináře zaplnilo sociální sítě, dostalo se na billboardy, plakáty, do profilových fotek na Facebooku i na plastové odznaky. Ty jsou Ficovi trnem v oku. Uvedl, že je „pozoruhodné, jak rychle byl zorganizovaný vzpomínkový pochod a vydány desetitisíce odznaků“.

Vyjádřil se k tomu na své tiskovce. „Jasně tu vidím rukopis, který je poměrně známý ve střední a východní Evropě. Za pět minut bylo všechno zorganizované a odznaky hned připravené,“ řekl Fico a znovu tak ukázal na Sorose.

Odznáček s heslem #AllForJan na bundě jednoho z účastníků vzpomínkového pochodu Odznáček s heslem #AllForJan na bundě jednoho z účastníků vzpomínkového pochodu | reprofoto/twitter

Nápad na výrobu odznaků se silně emotivním heslem mělo vydavatelství Ringier Axel Springer, které vlastní i zpravodajský server Aktuality.sk, pro které Kuciak psal. První odznaky vznikly minulý týden ve středu. „Prvních 100 jsme vyrobili pro naše redaktory ve středu v podvečer,“ řekl PR manažer vydavatelství Peter Porubský. Dodal, že v dalších dnech v tisku pokračovali a po víkendu už jich měli tři a půl tisíce.

Lidé mají k dispozici šablonku

Web Aktuality.sk následně na svých stránkách sdílel návod, jak si nechat odznáček, případně plakát nebo nálepku, vyrobit. Lidé si můžou stáhnout šablonu hesla v různých formátech a potom si je nechat natisknout na placky.

Do celé akce se zapojili i umělci a vedle hesla #AllForJan vznikla i iniciativa Jejich krví (Ich krvou), za kterou se postavily kulturní organizace a instituce. Na grafice se podíleli umělci z organizace Nová Cvernovka. Motto se rychle objevilo jak na sociálních sítích, tak v podobě placky na bundách a kabátech lidí. Podle Denníku N za jeden den bylo vyrobeno přes tisíc odznaků.

 

iFender ( 9. března 2018 07:02 )

Za vsechno muzou cesi nebo madari to je snad jasne.Me tedy ten slovensky "Schweiz" nezajima.Maji si to vyresit sami ostatne maji tam dost "radcu a poradcu" jako jsou Vasaryove a jini.Vasaryove zvladnou jak SR tak i CR obe by nejradsi radily a radily a doporucovaly a....

hrdadaxo ( 8. března 2018 20:19 )

https://www1.pluska.sk/Spravy/Z-domova/Tvrdy-odkaz-Kisku-TOTO-mysli-Spirkovych-vyjadreniach-adresu-K alinaka?itm_source=plus1den&itm_medium=topbox-main&itm_campaign=internal&itm_content=hom epage&itm_position=1

71Daniel ( 8. března 2018 19:47 )

Proč nám to tady pořád cpou? To ve Vídni nebo ve Varšavě jsou tyhle zprávy o "for jan" taky denně omileny ve zpravodajstvích? Nebo jediný svět, který to Slovákům trpí jsme my?

hejhej ( 8. března 2018 18:31 )

Likvidace neposlušných,stejně jako u nás. EU potřebuje rektální alpinisty typu Sobotky nebo Fica a hledají každou možnost, jak útočit. Ač komunisty nemusím, pan Ondráček je vzdělaný člověk a ty naše podrazácké politiky nazval trefně: demokratická žumpa. Mají plnou hubu demokracie, ale nerespektují demokratické volby, stejné je to i na Slovensku.

borekb ( 8. března 2018 18:21 )

Tak podobnou blbost si pamatuji z doby nedávno minulé.?´"Západní imperialistické kruhy ,pod vedením Wal Streetu chtějí narušit naší cestu k socializmu "

Zobrazit celou diskusi