Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podezřelý z pobodání lidí ve Vídni byl zadržen. Je to Afghánec

Autor: base, ČTK - 
8. března 2018
12:28

Rakouská policie zadržela 23letého Afghánce podezřelého, že ve Vídni ve středu večer a později v noci pobodal a vážně zranil čtyři osoby včetně tříčlenné rodiny. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na policii, která nezveřejnila další podrobnosti o zadrženém. Nic se zatím neví o motivu činu, ale podle policejního mluvčího patrně nesouvisí s terorismem.

Mluvčí Patrick Maierhofer uvedl, že podezřelý byl dopaden krátce po pobodání dvacetiletého muže, který byl ve středu v noci převezen do nemocnice se zraněními ohrožujícími život. Podle agentury AP oběť byla rovněž z Afghánistánu, agentura APA ale uvedla, že jde o Čečence. Policie také sdělila, že stále vyšetřuje, zda zadržený má na svědomí i pobodání tříčlenné rodiny, které se odehrálo podle čtvrtečních informací APA o půl hodiny dříve a o několik set metrů dál.

Maierhofer řekl, že útok patrně nesouvisí s terorismem, ale že je příliš brzy na spekulace o motivu. „Věc stále vyšetřujeme a nemůžeme říct, jaká byla motivace,“ řekl Maierhofer. „Dokonce v tuto chvíli nemůžeme ani říct, zda zadržený podezřelý zaútočil na všechny čtyři osoby nebo zda se na činu podílel další podezřelý, který je stále na útěku,“ vysvětlil mluvčí policie.

Ve středu večer dosud neznámý člověk zavíracím nožem těžce zranil 67letého otce rodiny, 56letou ženu a jejich 17letou dceru. Rodina právě opouštěla japonskou restauraci. Všichni utrpěli zranění, která je ohrožovala na životě. Ve čtvrtek je podle APA na životě ohrožen už jen otec rodiny. Totožnost obětí úřady nezveřejnily.

První útok byl zaznamenán kolem 19:45 SEČ u stanice metra Nestroyplatz v ulici Praterstrasse. Útočník uprchnul směrem ke stanici Praterstern a v této oblasti patrně napadl dalšího muže. Policie podezřelého záhy zadržela a zabavila mu dva nože. Dnes ho vyslýchá. Rakouská média informovala, že policie zvýšila svou přítomnost v centru Vídně.