Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanova inaugurace: Hrad nepozval „Drahošovy“ hejtmany, trapas hasil Vondráček

Autor: CTK, ivm - 
7. března 2018
18:30

Pozvánku na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana dostali nakonec všichni hejtmani a rektoři. Novinářům to ve středu řekl šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Dodatečně pozval rektory a hejtmany, které neoslovila prezidentská kancelář. Na seznamu hostů chyběly osobnosti, které měly se Zemanem spory, nebo při volbách podpořily Jiřího Drahoše. Vondráček chybějící pozvánky označil za administrativní pochybení. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček jen prohlásil, že Hrad se plně věnuje přípravám na prezidentský slib a personálními otázkami se nerozptyluje.

Šéf Sněmovny uvedl, že pozvánky na inauguraci tradičně rozesílá prezidentská kancelář. „My jsme to s Hradem komunikovali tím způsobem, nechť jsou pozváni obvyklí hosté s tím, že si nepřeji nikoho nad rámec toho seznamu. Včera (v úterý) jsme zjistili, že tam je nějaké zřejmě administrativní pochybení,“ řekl už dříve ve Sněmovně.

„Po zralé úvaze, abych odstranil možný spor, možný svár, tak jsem těm, kterých se to týká, to znamená některé hejtmany a jednoho pana rektora, pozval. Pozvánka odešla mailem, dotyční byli kontaktováni telefonicky, mají možnost si pozvánku převzít fyzicky a uvidíme, jaký projeví zájem,“ uvedl Vondráček.

Ovčáček: Personálními otázkami se nerozptylujeme

Ovčáček na dotaz, zda je Zeman s postupem Vondráčka srozuměn, odpověděl, že zástupci Hradu se nyní „plně soustředí“ na čtvrteční složení prezidentského slibu. A „personálními otázkami se proto nerozptylují“.

Vondráček jmenovitě potvrdil, že telefonicky kontaktoval rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, o němž je známo, že měl se Zemanem osobní spory. Pozvánku podle zjištění ČTK nedostalo kromě Beka ani pět hejtmanů, kteří v prezidentských volbách podpořili Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Na Hrad nebyl pozván ani brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který se rovněž hlásil k podpoře Drahoše.

Do ostatních krajů přišly pozvánky pro primátory i hejtmany. Zatímco většina hejtmanů na Hradě bude, primátoři se omlouvali kvůli pracovním povinnostem nebo dovoleným.

Vondráček: Inaugurace má přispět k společenskému smíru

„Pro tuto chvíli doufám, že jsme to vyřešili důstojně, považuji to za vyřízené,“ řekl Vondráček. Podle něj by inaugurace prezidenta měla přispět i k dosažení společenského smíru, proto by na ni měly být pozvány všechny významné osobnosti společenského života.

Vondráčka, který čelil kritice za nepozvání některých osobností, se zastal předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Je tady dlouholetou zvyklostí, že hosty zve kancelář prezidenta republiky,“ řekl Štěch. Vondráček podle něj postupoval podle této zvyklosti. Skutečnost, že nebyli pozváni všichni rektoři a hejtmani, považuje Štěch za chybu. Podle něj by měly pozvánku dostat všechny významné osobnosti.

Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska jsou pozvánky výhradně v pravomoci předsedy Sněmovny a při minulé inauguraci všech 700 pozvánek kontrolovala tehdejší šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

Video  Zeman a první dáma uctili TGM. Poklonili se před jeho hrobem v Lánech.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

va45 ( 8. března 2018 21:47 )

Hajzle lehni na hadr!

va45 ( 8. března 2018 21:44 )

IDIOTE už zase trpíš samomluvou a stihomamem.Jestli někdo je hajzl tak jsi to ty.Tečka.

ovartovar ( 7. března 2018 23:55 )

Nemám dobrý pocit ze zítřka, zlé tušení, zlé. Dále od Hradu dále.

majtek ( 7. března 2018 19:41 )

zdenekk,cepp,julinek,mnpva fugas vysypejte ty piliny z hlavy. Jste nechutní a určitě vám smrdí z huby.

cepp ( 7. března 2018 19:10 )

Nebojte se, on si to s námi se všemi ještě pořádně vyřídí. Pak teprve bude mít pokoj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa