Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ženy neosahávám. Možná trošku.“ Obviněný politik chtěl prý novinářku za milenku

Autor: Darina Jíchová - 
7. března 2018
22:35

Poslanec Leonid Slutský byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Ruský zákonodárce čelí třem stížnostem, ve kterých ženy uvedly, že je politik osahával. Zástupce státní dumy to ale popírá a brání se. „Ženy neosahávám, možná jen trošku,“ nechal se slyšet. Jedna z žen, které politika obvinily, je i reportérka ruské kanceláře BBC Farida Rustamová.

Rustamová je třetí novinářkou, která proti Slutskému veřejně vystoupila a nařknula ho, že jeho chování, které zahrnovalo osahávání, je nepřípustné. Politik její obvinění popřel a pohrozil, že celou záležitost postaví před soud. Ani Rusko se tedy nevyhnulo vlně sexuálních skandálů, které se nyní řeší v USA a západní Evropě. 

Nahrávka jako důkaz a dlaň v klíně

Novinářka má prý důkazy, celé setkání se Slutským si Rustamová totiž nahrála. Nahrávku má zatím k dispozici jen BBC a ještě nebyla zveřejněna. K celému incidentu došlo loni v březnu. Rustamová navštívila Slutského, který také zastává funkci předsedy výboru pro mezinárodní záležitosti dumy. Chtěla od něj získat komentář k návštěvě francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Penové.

Během jejich rozhovoru Slutský náhle změnil téma a zeptal se jí, zda by chtěla odejít z BBC a pracovat pro něj. Rustamová odmítla. „Zkoušíte mi utéct, nechcete pro mě pracovat, nechcete mě políbit. Zraňujete moje city,“ řekl jí politik. Na nahrávce mu prý novinářka vysvětlila, že je zasnoubená a brzy se bude vdávat. „Výborně, budete jeho žena a moje milenka,“ reagoval Slutský. Korespondentka BBC se svěřila, že jí pak rukou přejel po zadku a svou dlaň jí položil do klína.

Sexuální obtěžování v Rusku

V Rusku neexistují zákony, které by zpracovávaly sexuální obtěžování a nabízely jeho obětem ochranu. Za každé sexuální napadení je vždy obviněna jeho oběť. „Může si za to sám/sama,“ je to nejčastější, co slyší. Na ruském Facebooku se v roce 2016 rozjela kampaň: „Nebojím se to říct“, muži i ženy všeho věku otevřeně sdíleli svoje zkušenosti se sexuálním násilím. Pro Rusy to byl předchůdce světového hnutí MeToo.

Právníci letos dokonce začali připravovat vyhlášku o sexuálním násilí, kterou by rádi zavedli do zákona. „Nevěděla jsem, co se děje. Došla mi slova a jen jsem zírala. Byla jsem totálně mimo. Rychle jsem vyhrkla, že už nikdy pro rozhovor nepřijdu, jestli mě bude dál osahávat,“ popsala svůj zážitek Rustamová.

„Lidi, zvláště ženy, neosahávám… možná trošku. Osahávat, to je tak ošklivé slovo,“ odvětil prý Slutský. Politik odmítl incident jakkoli komentovat. Z obtěžování obvinily Slutského i reportérka televizní stanice RTVI Jekatěrina Kotrikadzeová a hlasatelka stanice TV Rain Daria Žuková. Nejvýrazněji ale proti politikovi vystoupila Rustamová.

Duma poslala novinářky pracovat jinam

Slutský vše označil za spiknutí. „Nutí je o tom psát, jsou to články na zakázku. Nejsou rádi, že autorita našeho výboru stoupá, snaží se nás podkopat. Zmýlili se, místo destabilizace jsme se semknuli proti nim,“ obvinil novináře předseda výboru pro mezinárodní záležitosti dumy. Státní duma vyzvala novinářky, aby na Slutského podaly oficiální oznámení.

„Nechme politiku politikům. Na případ se podíváme, ale stejně jako mince i každý příběh má dvě strany. Vyzýváme ženy, aby vyplnily oficiální oznámení. Prošetříme to, pokud se však ukáže, že jde o provokaci, ponesou za to plnou odpovědnost,“ uvedl mluvčí dumy Vjačeslav Volodin. Vyzval rovněž reportérky, že pokud se teď bojí pracovat v parlamentu, měly by si najít práci jinde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi