Při nočním incidentu z října 2016 inkasovali muži bez varování údery do hlavy a dalších částí těla. Jednoho z nich dokonce odvezla záchranka s otřesem mozku. Pavel K. (47) se vyléčil ze svých zranění až po půl roce.

U soudu voják odmítl vypovídat kvůli údajně špatnému psychickému stavu. Ten podle něj i jeho obhájce souvisí s jeho dřívějším působením v armádě.

Dušan F. si údajně na incident nepamatuje. V přípravném řízení na policii sdělil, že ho někdo napadl, on měl otřes mozku a následně si trojici spletl s útočníky.

Předsedkyně senátu Andrea Svobodová ve středu přehrála záznam telefonátu, kterým Dušan F. oznámil napadení mužů na policii. „Já napadl tři, čtyři muže. Nejdříve jsem byl napadený nějakou partou výrostků a pak jsem je napadl, ale to asi nebyli oni. Chci se hlásit z obavy, jestli jsem někomu neublížil," řekl v telefonátu.

Od incidentu je obžalovaný voják postavený mimo službu. Nejméně dvakrát byl od té doby hospitalizovaný kvůli špatnému psychickému stavu.

Video
Video se připravuje ...

Obhájce Michael Bartončík o psychickém stavu svého klienta, který čelí obžalobě z ublížení na zdraví Zdeněk Matyáš

Ve hře jsou znalci

Znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma i jeho kolega z oboru psychologie Michal Pernička nicméně uvedli, že při loňských vyšetřeních u útočníka nenašli žádnou závažnou poruchu či odchýlení od normy.

Vojákův zdravotní stav se údajně zhoršil až loni na podzim. Lékaři mu diagnostikovali posttraumatickou stresovou poruchu a následně také změnu osobnosti po katastrofické události. Dušanovi F. hrozí u brněnského soudu za těžké ublížení na zdraví až dvanáct let vězení.

Fotogalerie
5 fotografií