Podivně vypadající obojživelníci plavou mezi rostlinami ve velkém akváriu už čtyři roky. „Jedna ze samic teď přivedla na svět zhruba po roční březosti pět mláďat. Jsou dlouhá asi 10 cm,“ řekl chovatel Aleš Zíka.

Čím se malí obojživelníci živí? „Jedí to, co dospělí, žížaly, rybí filé a mražené krmení pro akvarijní rybičky. Akorát jim dáváme menší kousky,“ dodal Zíka. Ačkoliv červorovci patří mezi obojživelníky a mohou tedy žít ve vodě i na zemi, upřednostňují spíše vodní prostředí. Den tráví většinou v klidu, aktivní jsou při krmení.

Lochneska i dinosaurus

Lidé v červorovcích vidí všelicos. „Někteří úhoře s hlavou lochnesské příšery, někdo možná i náznaky dinosaurů,“ říká Martin Vobruba z plzeňské zoo. Ta si všechna narozená mláďata nechá.

„O chovu tohoto druhu červorovců v zajetí je velice málo informací. Chceme tak získat, co nejvíce poznatků,“ dodal Vobruba. Mláďata během jednoho roku dorostou poloviny až tří čtvrtin dospělého jedince. Návštěvníci zoo mohou červorovce vidět v expozici Svět v podzemí.

Červorovci jsou podvodní i pozemní obojživelníci, kteří mají často kroužkované tělo bez šupin. Tento červorovec žije v odvodňovacích systémech řek Cauca a Magdalena v Kolumbii a v okolí jezera Maracaibo ve Venezuele. Dorůstá velikosti až 55 cm.

Fotogalerie
9 fotografií