Koloděje leží na východním okraji Prahy a citelně se jich dotýká dopravní omezení, jež souvisí s rekonstrukcí kanalizace v Újezdu nad Lesy a hlavně plánovanou dlouhodobou rekonstrukcí Českobrodské ulice. Doprava je v Kolodějích „obohacena“ o auta z Běchovic, z Újezdu nad Lesy a také ze směru od Kolína a Českého Brodu.

A právě křižovatka hlavních tahů v centru Koloděj se od 5. února zklidnila – na místě byl totiž odsouhlasen nový kruhový objezd, jenž spěchající auta zpomalil a umožnil dostat se přes křižovatku i autům z vedlejší ulice. „Velice se u nás osvědčil – zmizely zácpy a dopravní špička byla najednou v pořádku,“ chválí dopravní řešení starostka Koloděj Angela Morávková. 

Zrušení objezdu

Dlouho se ale místní neradovali. Z TSK totiž přišla koncem února na dopravní odbor v Újezdu nad Lesy, jenž Koloděje spravuje, žádost o zrušení kruhového objezdu. „TSK počítá s obnovením značení (…) po ukončení rekonstrukce ul. Českobrodská na své náklady,“ stojí v dokumentu.

Problémem ale je, že Českobrodská ulice se má opravovat až do konce srpna 2019. Náhradní trasa je sice oficiálně vedena přes Klánovice na D11, od dubna do září roku 2019 se má ale opravovat i dálnice. Je proto pravděpodobné, že se auta vydají právě objížďkou přes Koloděje.

VIDEO: Místní chtějí kruhový objezd zachovat:

Video
Video se připravuje ...

Občané bránili kruhový objezd v Kolodějích vlastním tělem, mezi nimi také jejich obyvatelka Dana Batulková. David Malík

Podnět na odstranění kruhového objezdu přišel podle starostky Koloděj ze samosprávy Újezdu nad Lesy, což je vzhledem k minulým událostem paradox. Kvůli rekonstrukci újezdské kanalizace se totiž v loňském roce městská část dohodla s Kolodějemi na objízdné trase. „Souhlasili jsme s objížďkou přes naši městskou část za podmínky, že bude ‚kruháč‘,“ řekla Morávková.

Právě rekonstrukce kanalizace ale byla jedním z důvodů, proč se nyní kruhový objezd zrušil. „Rozhodnutí je iniciativou MČ Praha 21, která je příslušným silničním správním úřadem, a to zřejmě v souvislosti s prováděním jak rekonstrukce Českobrodská, tak také rekonstrukce kanalizace, která bude v této obci prováděna cca do května letošního roku,“ sdělila Blesk.cz mluvčí TSK Barbora Lišková. Proti tomu se městská část ohradila. „Ten požadavek na odstranění vzešel z jednání, ze strany TSK,“ uvedl Tomáš Svoboda, vedoucí odboru životního prostředí a dopravy Prahy 21.

„O nás bez nás“

Jisté je, že o Kolodějských bylo rozhodnuto bez jejich účasti. Kruhový objezd musel být zrušen – k všeobecné nespokojenosti místních lidí. Ti se rozhodli, že věc nenechají jen tak, a v úterý se vydali bránit vymodlený „kruháč“ vlastním tělem. Bojovat za klidnější Koloděje přišla také jejich dlouhodobá rezidentka, herečka Dana Batulková. Už o víkendu se její rodina zapojila do petiční akce proti objížďce vedené přes Koloděje a právě i zrušení kruhového objezdu. 

Značení bylo odstraněno, boj podle starostky Koloděj ale nekončí. „Je to nehoráznost, zvažujeme, že to dáme k soudu stejně jako Klánovice, které minulý čtvrtek přistoupily k předběžnému opatření,“ řekla Morávková.

Fotogalerie
11 fotografií