Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dětských nevěst ročně přibyde 12 milionů. V Indii však číslo strmě klesá, díky vzdělání

Autor: vei, ČTK - 
6. března 2018
07:02

Počet nezletilých dívek, které se v Indii vdávají, se snížil za uplynulých deset let téměř o polovinu. Jedním z hlavních důvodů je lepší vzdělání. S odkazem na sdělení Dětského fondu OSN (UNICEF) o tom informovala agentura Reuters.

V uplynulých deseti letech se celosvětově podařilo zabránit 25 milionům sňatků nezletilých dívek, přičemž největší pokles byl zaznamenám v jižní Asii, kde si prvenství drží Indie, uvedl UNICEF.

„V Indii žije 20 procent adolescentů na světě a země má v důsledku velké populace prvenství v počtu sňatků nezletilých dívek v jižní Asii,“ uvedl Javier Aguilar z UNICEF. „V současné chvíli se v Indii 27 procent dívek, tedy téměř 1,5 milionu dívek, vdává před dovršením 18 let. To je dramatický pokles v porovnání se statistikou před deseti lety, kdy se jich takto mladých vdávalo 47 procent,“ dodal.

Sňatky v útlém věku podle UNICEF zvyšují riziko zneužívání, mají negativní dopad na vzdělání dívek a jejich zdraví a často mají rovněž za důsledek mezigenerační chudobu.

12 milionů nezletilých nevěst

Ochránci lidských práv přičítají pokles sňatků nezletilých dívek lepšímu přístupu ke vzdělání a většímu povědomí ve společnosti. Po celém světě je podle UNICEF každoročně provdáno 12 milionů dívek a je stále nutné udělat mnohem víc pro splnění cíle OSN tento zvyk vymýtil do roku 2030.

Legálně se mohou ženy v Indii provdat od 18 let, zatímco muži až v 21 letech. Loni nejvyšší soud Indie rozhodl, že pohlavní styk s nezletilou manželkou je z pohledu indického práva znásilněním.

Video  Otec provdal pětiletou dceru za 11letého chlapce  - Youtube
Video se připravuje ...

Rodičům, které se snaží provdat své nezletilé dcery, hrozí pokuta ve výši 100 000 indických rupií (téměř 32 000 Kč) a až dva roky za mřížemi. Navzdory zákonu jsou sňatky mladých dívek často v indické společnosti akceptovány.

Zobrazit celou diskusi