Redakce Blesk.cz se dozvěděla o myšlence na vznik zcela nového projektu, který dosud na území Prahy 12 nemá obdoby. Řeč je o takzvaném „Modřanském dvoře“, který by stál na okraji Modřanské rokle ve stráni nedaleko křižovatky ulic Generála Šišky a Československého exilu. Na místě v současnosti vzniká rybník, který realizují Lesy hlavního města Prahy.

Zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, ale se situací je obeznámen, prozradil, že na zmiňovaném místě by v budoucnu mohla stát škola hned trojího rozsahu – mateřská, základní i střední. Zároveň by tu mělo stát komunitní centrum, které chce po vzoru Toulcova dvoru propojit své členy s přírodou. Lokalita na okraji Modřanské rokle se pro takové místo zdá být ideální.

Problémem pro realizaci je stávající znění územního plánu. Ten pro daný pozemek v současnosti stanovuje režim s názvem „S03“. Architekt městské části Praha 12 Michal Pajskr uvedl, že na takovém místě v současnosti škola určitě stát nemůže. Jde totiž o „částečně urbanizovanou rekreační plochu“, která připouští například vznik dětských hřišť nebo drobných zařízení pro obsluhu sportovní funkce vodních ploch.

„Městská část se k návrhům změny územního plánu vyjadřuje, finální slovo má posléze magistrát. Určitě se k takovým změnám vyjadřuje také Institut plánování a rozvoje (IPR). V ideálním stavu může změna územního plánu trvat třeba dva roky, známe ale případy, kdy to trvalo i déle,“ uvedl na dotaz Blesk.cz architekt Michal Pajskr.

Podívejte se na místo, kde by komunitní centrum v budoucnu mohlo stát:

Fotogalerie
11 fotografií