24. července 2017 večer. Hotel Juliš na Václavském náměstí, který právě rekonstruovali, byl plný lidí, když ve čtvrtém patře začalo hořet. Oheň se po plastovém krytí lešení rychle šířil, vnitřními prostory se valil štiplavý dým a hasiči museli evakuovat více než 72 lidí. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo.

O tom, že za celé neštěstí může závada eleektroinstalace, se hovořilo už krátce po požáru. Kriminalisté tuto verzi vyšetřování nyní potvrdili. Podle kriminalistů měly na vznik požáru zásadní vliv rekonstrukční práce, během nichž nebyl vypnut jeden světelný okruh a dešťová voda stekla na obnažené měděné elektrické vodiče a další části elektroinstalace. To způsobilo zkrat a následný požár, sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Trestného činu se nikdo nedopustil, jeden člověk se podle Daňka mohl dopustit přestupku proti zákonu o požární ochraně. Hasiči u požáru hotelu zasahovali dvě hodiny. Oheň vypukl ve čtvrtém patře hotelu a šířil se po plastovém zakrytí lešení do dalších poschodí hotelu. Dovnitř hotelu se požár nerozšířil, ale kvůli zplodinám, které se dostaly do všech pater budovy, bylo evakuováno 72 lidí.

Hotel Juliš se nachází ve spodní části Václavského náměstí. Přední strana funkcionalistické stavby je orientována na náměstí a vzadu sousedí s Františkánskou zahradou. V letech 1998 až 2003 byla budova zrekonstruována.